Blodplättar till fredagsmiddag.
När vi flyttade från Hälsingland till Lappland så blev det en viss förändring i maträtterna. Lamm- och nötkött byttes ut mot ren- och älgkött. Istället för strömming så äter vi sik och röding. Visst kan jag längta efter färska strömmingsflundror men de råvaror som det lappländska skafferiet bjuder på är helt enorma.
Det som jag har haft svårast att anpassa mig till och att äta är blodmat. Jag arbetade som kostchef åt kommunen och kom in i köket där man i en av de stora grytorna hade rört ihop en smet som var blodröd. Man ska ju absolut inte ha någon förutfattad mening men det kändes hårt att tugga och svälja de kompakta blodpaltarna som var fyllda med rimmat fläskkött. De tre essen blev serverad blodpalt hos sina vänner och bönade och bad om denna rätt hemma. Jag tyckte att det skulle vara synd att förstöra deras aptit och lät dem glatt serveras palt vid andras matbord.
Nåväl, man blir klokare med åren. I höstas fick jag renblod av bekanta. Tillslut var jag tvungen att prova, men det tog emot. Plättar har jag ju hört talas om så jag lade ut en fråga på facebook och undrade om någon hade ett bra recept och vips hade jag flera recept att välja på.
5 dl renblod
5 dl vatten
2 tsk salt
ca 6 dl vetemjöl.
Smeten ska vara mittemellan pannkakssmet och tjockpannkakssmet i konsistensen.
Stek småplättar. Servera lingonsylt. Det är säkert gott med bacon eller fläsk till.
Och hur går det? Faktsikt riktigt bra. Jag vispar smeten så det stänker röda prickar på kaklet. Steker små söta plättar och maken och essen äter lyckligt stora portioner. Till och med den lilla hunden står på lur och hoppas på en bit. Själv är jag proppmätt efter fyra plättar.
Det här receptet räcker till minst tio personer. Hela familjen åt (maken klämde i sig 12 plättar:D) och det räcker absolut till en restmiddag också. Man skulle kunna tro att det är smarriga chokladkakor. Eller hur?
Det som jag har haft svårast att anpassa mig till och att äta är blodmat. Jag arbetade som kostchef åt kommunen och kom in i köket där man i en av de stora grytorna hade rört ihop en smet som var blodröd. Man ska ju absolut inte ha någon förutfattad mening men det kändes hårt att tugga och svälja de kompakta blodpaltarna som var fyllda med rimmat fläskkött. De tre essen blev serverad blodpalt hos sina vänner och bönade och bad om denna rätt hemma. Jag tyckte att det skulle vara synd att förstöra deras aptit och lät dem glatt serveras palt vid andras matbord.
Nåväl, man blir klokare med åren. I höstas fick jag renblod av bekanta. Tillslut var jag tvungen att prova, men det tog emot. Plättar har jag ju hört talas om så jag lade ut en fråga på facebook och undrade om någon hade ett bra recept och vips hade jag flera recept att välja på.
5 dl renblod
5 dl vatten
2 tsk salt
ca 6 dl vetemjöl.
Smeten ska vara mittemellan pannkakssmet och tjockpannkakssmet i konsistensen.
Stek småplättar. Servera lingonsylt. Det är säkert gott med bacon eller fläsk till.
Och hur går det? Faktsikt riktigt bra. Jag vispar smeten så det stänker röda prickar på kaklet. Steker små söta plättar och maken och essen äter lyckligt stora portioner. Till och med den lilla hunden står på lur och hoppas på en bit. Själv är jag proppmätt efter fyra plättar.
Det här receptet räcker till minst tio personer. Hela familjen åt (maken klämde i sig 12 plättar:D) och det räcker absolut till en restmiddag också. Man skulle kunna tro att det är smarriga chokladkakor. Eller hur?
Kommentarer
Postat av: Maria L
Blodplättar är gott! Och om det är till någon tröst så var du inte första kostchefen som hade synpunkter på maten i köket. Samtliga vande sig :)
Postat av: K
Man ska ha sirap också
Postat av: Therese
perfekt med massa nya recept. lägger du ut ett nytt per dag...så att man få ihop en hel veckas middagsrecept kanske....kan du inte börja göra det....komponera veckomatsedel . plis !
Trackback