Fredagsmys

Har du hört talas om det? Det har jag. Men hinner aldrig uppleva det. Här sitter jag och stirrar mig blind in i skärmen. Maken är kvar på jobbet. Själv borde jag ha en offert klar innan jag tycker på off-knappen och gör helg. Vad blir då helgmyset? Ingen finmat i alla fall. Har familjen tur så blir det en paj på köttfärssåsrester. Det kan ju lyckas och bli riktigt gott. Om familjen inte vet att det är rester så kan det bli bättre uppskattat.... hoppas jag. Kanske jag borde ta en sväng till matvarubutiken för att fylla på de överfulla lagren. Det är ju alltid något som saknas. Har det någon gång hänt dig att du går till affären för att köpa en liter mjölk? När du står vid kassan och ska betala så slutar notan på femhundra spänn. Det finns vissa fördelar med shoppinglista. Plocka snabbt i vagnen och se till att komma ut så fort som möjligt.

Under marknaden besökte mammas väninna Jokkmokk och familjen. Väninnan är en vävglad kvinna och är aktiv i en lokal vävstuga i sin by. De kreativa väverskorna har gett ut en liten receptbok med fräckisar. Boken är underhållande. I boken finns ett recept på salamipaj. Du som inte har en massa rester kan ju testa den. Vid närmare eftertanke kanske jag gör pajen i morgon för vi har några salamikorvar som skramlar runt i kylen efter en klassreseförsäljning. Det har du väl också varit med om? Barnen ska på skolresa. Barnen ska sälja för att tjäna pengar. Det slutar med att föräldrarna säljer OCH köper mer än vad som behövs.

Här kommer två godsaker från den lilla boken.

Den nakne mannen stod och beundrade sig själv i spegeln, när han leende sade till sin fru:
- Det här älskling är 100 kilo ren dynamit!
Frun tittade frågande på sin självgode man och svarade:
- Ojdå! Är det inte farligt med en så kort veke?

Irenes salamipaj

Pajdeg
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
Fyllning
150 g salami i strimlor
100 g soltorkade tomater i olja i strimlor
1 tsk paprikapulver

Äggstanning
4 ägg
1,5 dl grädde
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt
50 g riven parmesanost eller skabromost

Värm ugnen till 225ºC.
Skär smöret i bitar, tillsätt mjöl och vatten. Nyp ihop degen och låt den ligga svalt en stund.
Platta ut degen i pajform och lägg i salami och tomater. Strö över paprikapulver. Vispa ihop äggstanningen och häll den över pajen. Strö över osten.
Grädda i 25-30 minuter.

Jag har ingen bild på vare sig pajen eller en veke. Eftersom det forfarande är rätt ogrönt på dessa breddgrader får du njuta av en digital blomma och drömma om sommaren som står runt knuten.



Kommentarer
Postat av: K

Vart tog paj receptet vägen?

2011-05-06 @ 20:55:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0