Harissakyckling med citronpotatis

"Det luktar så gott när du lagar mat nu förtiden" sa S2 när hon kom hem i går. "Åhhhh, den här maten vill jag ha på min födelsedag" sa S3 efter att hon ätit en stor portion med backning. Och jag, jag är så lycklig över att jag hittade detta recept. Det blev en familjefavorit. Eftersom receptet kommer från LagaLätt så fixar man tillagningen på mindre än en timme.



Harissakyckling med citronpotatis

4 portioner
1 kg potatis skalas
4 kycklingfileér (á 150 g)
1,5 msk harissa (den fixar man man själv. Se recept nedan)
1/2 msk oregano
1 förpackning körsbärstomater (250 g)
1 dl svarta oliver, gärna kalamata
1 citron
olivolja
salt, peppar

Harissa
3 röda urkärnade chilifrukter
2 skalade vitlöksklyftor
Mixa chili och vitlök med
2 msk tomatpuré
0,5 msk socker
1 tsk vitvinsvinäger
0,5 dl rapsolja
1 tsk garam masal (det hoppade jag över)
0,5 tsk salt

  • Sätt ugnen på 200°C
  • Skala potatisen och skär den i små bitar. Koka den mjuk.
  • Lägg kycklingen på en plt. Bred över harissa. Jag gjorde egen harissa och använde allt. Strö över oregano och 1 msk olja. Strö över 0,5 tsk salt.
  • Skölj tomaterna. Häll av oliverna. Blanda tomater och oliver  med 0,5 msk olja. Strö dem över plåten. Baka kycklingen i ugnen, cirka 20 minuter.
  • Skrubba citronen i ljlummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft.
  • Häll av vattnet och "stompa" potatisen grovt med en gaffel. Tillsätt citronsaft och skal, 2 msk olja, 1 tsk flingsalt och 1 krm peppar.


Huset doftar av nybakad mjukkaka. Men tror du att jag får smaka. Nej nej. Bara baka inte röra. Mer pengar till S2´s Frankrikeresa.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0