Lätt som en plätt

När jag för si så där 15 år sedan flyttade till Jokkmokk jobbade jag som kostchef åt kommunen. Ganska snabbt fick jag lära mig att det jag kallar pannkaka heter plättar och det jag kallar ugnspannkaka heter rätt och slätt pannkaka. Jag hade ändå svårt att ändra på mig och skrev pannkaka på skolbarnens matsedel fast jag menade plättar. Och vad heter då plättar kan man undra? Småplättar!

Jag har fortfarande inte kunnat lära om till den norrbottniska termerna så när jag säger pannkaka så menar jag tunna pannkakar. Ugnspannkaka hörs ju på namnet. Eller hur? Och plättar är små och söta och helt omöjliga att servera till en familj med tre barn och en glupsk pappa. Men....
som alternativ till pannkaka, faktiskt när jag har lite mer bråttom så gör jag potatisplättar/-bullar/-raggmunk. Även här finns det flera olika namn och jag vet egentligen inte vad vi i familjen kallar det. Med hjälp av mixer eller matberedare går det fort att fixa och man blir faktiskt lite mättare än av pannkaka. Ibland blandar jag i broccoli (mixas med potatisen), rivna morötter eller stekt fläsk.

Raggmunk på Mitt sätt.
4 potatisar skalas och skärs i små bitar så att det slås sönder i mixern/matberedaren
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 liter mjölk alternativt solhavre
3 ägg


Stek på medelstark värme. Plättjärn behövs inte utan skeda upp smeten i små fina plättar i varm stekpanna. Servera med lingonsylt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0