Min (s)ko
För några år sedan bodde vi i ett mycket mindre hus - ett radhus. Men där hade vi en mycket större hall, säkert dubbelt så stor som nuvarande hall. Dessutom hade vi två fina garderober för skor!!! Inköpta på IKEA. Helt underbara. Jag kan fortfarande förvånas över IKEA som plockade bort denna suveräna garderob ur sortimentet. Var det bara jag som hade det behovet?
Golvet var alltid tomt på skor. När man klev innanför dörren åkte skorna omdelbums in i garderoben. Det var tider det. Min mormor sa alltid att farstun (hallen) visade hur resten av huset såg ut. Jag har försökt att leva upp till det men tyvärr har jag inte resten av familjen med mig. Kanske för att de aldrig träffade min kloka lilla mormor. De hade behövt ett visdomsord från henne. Det var en kvinna som höll rent hus. Så även i ladugården där korna fick trasmattor på golvet.
Hemma i vårat hus i staaaan... Där finns det massor av skor att välja på. Och det är klart, om det bor fem pers i huset, det är vinter, vi har minst sju olika aktiviteter, då krävs det lite skor. Nu tänker jag inte göra en offentlig inventering av mina skor. Räknade till tre par stövlar sen måste jag fundera.
Men mina skor står i alla fall fint uppradade på skohyllan. Min kära familj, de kliver ur skorna strax innan för dörren sen får nästa person som kommer kliva över skorna för att ta sig in i huset. Vi har inte ETT (1) skoproblem utan.... 100. Nu är det slutköpt skor. För familjen. Jag kanske behöver ett par till... sommaren? Äsch, jag köpte ju ett par på vildmarksmässan.
Frankrike lever kvar i vårt minne. Vi pratar ofta om maten som vi åt, brödet som maken köpte varje morgon, skidåkning och väder. Jag gjorde ett test och tänkte testa världens enklaste baugetter.
Jag jäser gärna (läs alltid) degen i minst sex timmar. Det ger syrlig smak på brödet som jag gillar. Degen är också rätt lös på gränsen till kladdig. Det blir så lätt att röra ihop degen då. Ofta får brödet jäsa över natten. Så här gjorde jag mitt test.
Baugette på test
25 g jäst
lite sirap eller honung som löser upp jästen
7,5 dl vatten från kranen
1 msk salt
vetemjöl
dinkelmjöl
Blanda jästen med sirap tills jästen är upplöst.
Tillsätt vatten och salt.
Blanda i mjöl och rör om tills den fått en nästan klibbfri konsistens.
Låt jäsa över natten. Jag brukar dra plastfilm över bunken så att inte ytan torkar och krackelerar.
Dela degen i fyra bitar. Rulla ut dem i längder som passar bakplåtens kortsida. Jäs i 20 minuter. Pensla brödet med olja och strö över gourmet salt. Brödet blir platt som en pannkaka men fixar till sig i ugnsvärmen.
Sätt ugnen på 250°C grädda i 10 minuter. Sänk värmen till 225°C och grädda i ytterligare 10 minuter.
Trots att brödet tappade höjd flera gånger så reste det sig som en stång på en midsommarnatt:) Saftigt med en lätt syrlig smak. Receptet kan säkert utvecklas. Det var i alla fall gott så länge det var nygräddat.
Golvet var alltid tomt på skor. När man klev innanför dörren åkte skorna omdelbums in i garderoben. Det var tider det. Min mormor sa alltid att farstun (hallen) visade hur resten av huset såg ut. Jag har försökt att leva upp till det men tyvärr har jag inte resten av familjen med mig. Kanske för att de aldrig träffade min kloka lilla mormor. De hade behövt ett visdomsord från henne. Det var en kvinna som höll rent hus. Så även i ladugården där korna fick trasmattor på golvet.
Hemma i vårat hus i staaaan... Där finns det massor av skor att välja på. Och det är klart, om det bor fem pers i huset, det är vinter, vi har minst sju olika aktiviteter, då krävs det lite skor. Nu tänker jag inte göra en offentlig inventering av mina skor. Räknade till tre par stövlar sen måste jag fundera.
Men mina skor står i alla fall fint uppradade på skohyllan. Min kära familj, de kliver ur skorna strax innan för dörren sen får nästa person som kommer kliva över skorna för att ta sig in i huset. Vi har inte ETT (1) skoproblem utan.... 100. Nu är det slutköpt skor. För familjen. Jag kanske behöver ett par till... sommaren? Äsch, jag köpte ju ett par på vildmarksmässan.
Frankrike lever kvar i vårt minne. Vi pratar ofta om maten som vi åt, brödet som maken köpte varje morgon, skidåkning och väder. Jag gjorde ett test och tänkte testa världens enklaste baugetter.
Jag jäser gärna (läs alltid) degen i minst sex timmar. Det ger syrlig smak på brödet som jag gillar. Degen är också rätt lös på gränsen till kladdig. Det blir så lätt att röra ihop degen då. Ofta får brödet jäsa över natten. Så här gjorde jag mitt test.
Baugette på test
25 g jäst
lite sirap eller honung som löser upp jästen
7,5 dl vatten från kranen
1 msk salt
vetemjöl
dinkelmjöl
Blanda jästen med sirap tills jästen är upplöst.
Tillsätt vatten och salt.
Blanda i mjöl och rör om tills den fått en nästan klibbfri konsistens.
Låt jäsa över natten. Jag brukar dra plastfilm över bunken så att inte ytan torkar och krackelerar.
Dela degen i fyra bitar. Rulla ut dem i längder som passar bakplåtens kortsida. Jäs i 20 minuter. Pensla brödet med olja och strö över gourmet salt. Brödet blir platt som en pannkaka men fixar till sig i ugnsvärmen.
Sätt ugnen på 250°C grädda i 10 minuter. Sänk värmen till 225°C och grädda i ytterligare 10 minuter.
Trots att brödet tappade höjd flera gånger så reste det sig som en stång på en midsommarnatt:) Saftigt med en lätt syrlig smak. Receptet kan säkert utvecklas. Det var i alla fall gott så länge det var nygräddat.
Kommentarer
Trackback