Pitepalt

Pitepalt, potatispalt, palt... kärt barn har många namn. Det är i allafall en rätt som jag aldrig smakat innan jag flyttade till de nordligaste breddgraderna. Det föll familjen i smaken och jag blev som småsugen på att göra själv. Drog igång ett paltkok för jag hade fattat grunden men när jag kom till koncistensen blev det lite svårare. Kompis K kom skyndandes och bistod tills palten låg i grytan.

Palt kan vara snabbmat. Det kan vara festmat. Det är definitivt utflyktsmat. När jag drar igång ett paltkok så brukar jag göra lite extra. När det kokas under denna period gör jag definitvt ett storkok. Palten som blir över tärnar jag upp och fryser in. Den får sedan följa med på skoterturen och tillagas på murikkan.



När jag har bråttom gör jag flatpalt. Då hoppar jag över fläsket i palten. Palten behöver inte koka lika länge och om man absolut måste ha fläsk så kan det stekas på sidan om.

Palt - 5 portioner med marginal
1 kg potatis
vetemjöl
salt
rimmat fläsk
Skala potatisen. Kör den i kvarn eller matberedare. Blanda i vetemjöl och salt. Smeten ska bli ganska fast men inte hård.
Skär fläsket i bitar.
Ta en dryg matsked av smeten och rulla till en bulle. Det är enklare att rulla om händerna är fuktade med kallt vatten. Tryck in lite fläsk i bullen. Lägg i kokande vatten. När sista palten ligger i grytan brukar jag låta det koka i cirka 30 minuter.
Serveras med lingonsylt och smör.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0