Stickig kladdkaka

Stickkursen fortsätter. Det är så kul. Jag stickar och stickar. Ivrig som få så hinner jag inte göra klart alla arbeten för att jag måste hinna starta upp nya innan kursen tar slut.

Jag har aldrig varit på en kurs där det är så tyst. Vi är åtta kvinnor och man kan höra en knappnål falla. Det trodde du inte! Vi är djupt koncentrerade. Räknar framlänges, räknar baklänges och försöker tyda de engelska beskrivningarna. Det här är nämligen en kurs på hög nivå. Vår mästerinna Brita har bott på Shetlandsöarna i ett år och där har hon stickat och mycket av det shetländska är spetssjalar. Nu för hon konsten vidare på nordliga breddgrader.

I flera veckor (fem) har jag kämpat med min Belinda shoulder shawl. Det är spännande att se hur sjalen växer fram. Garnet är en shetlandsull och nu ligger den halvfärdiga sjalen gott och värmer mitt knä när jag stickar.



I helgen kände jag av en viss stress. Ville ha sjalen klar för att få påbörja ett nytt arbete. Jag satt i flera timmar en kväll och plockade upp 300 maskor, stickade flera varv för att lämna hela arbetet i fåtöljen och gick därifrån. När jag i förrgår fick en stund över och skulle göra klart de sista varven hittar jag stickningen på golvet. En liten hund har gett sig i kast med min stickning, dragit ut en sticka och borrat runt med nos eller tass och repat upp det mesta. "Börja om från bööööörjan, börja om på nytt..." När hunden hörde att jag var inne i rummet kom hon glatt springande för att hålla mig sällskap. Kan säga att hon vända om ganska tvärt när hon såg mina svarta ögon. Det blir inte alltid som man tänkt sig.

Förra veckan köpte jag detta vackra garn. Det är ett entrådigt handspunnet yllegarn. 250 kronor per hekto. Jag är så spänd att få påbörja en ny stickning. Det kommer att bli påskens stora projekt. Det har en mycket vackert naturlig melering och jag kan ana hur fint det kommer att bli.



Till studiecirklar hör ju naturligtvis en fikapaus. Under första träffen var vi så koncentrerade så ingen kom ens på ATT vi skulle fika. Nu är det bättre ordning och vi brukar hinna med en kort och intensiv fika. En gång bjöds vi på kladdkaka i långpanna. Nackdelen med kladdkaka är ju att den oftast tar slut så fort. När man bakar i långpanna blir det rätt många fler bitar. Nackdelen är att man äter fler bitar.

Camillas kladdkaka
8 ägg
11 dl socker
2 msk vaniljsocker
1 tsk salt
2,5 - 3 dl kakao
6 dl vetemjöl
400 g smält avsvalnat margarin

Rör ihop ägg och socker. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner det i ägg och sockerröran. Tillsätt smöret och rör tills det blir en jämn smet.

Smöra och ströa en långpanna. Bred ut smeten.
Grädda i 175°C i cirka 20 minuter beroende på hur kladdig kaka du vill ha. Gör gärna kakan en dag innan servering så den får stelna.
Servera med grädde eller glass om du vill ha det lite mer festligt.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0