Tårtkalas

Någon fyller år idag. Vem kan det va? Någon i vår familj är det i allafall och brukligt är att vi dukar den stora ovala brickan. Lägger på födelsedagsduken, pyntar med svenska flaggan och bjuder på varm dryck och extra fin smörgås.
Sen smyger vi upp för trappen som en flock med elefanter. Tisslandes och tasslandes, fnissar och knuffas. Vem går först? Vem tar ton? Födelsedagsbarnet ligger med all säkerhet i sängen, på helspänn. Lyssnar, väntar, förväntansfull. Det spelar ingen roll om man fyller 10, 18 eller 49. Det är alltid lika spännande. Jag älskar födelsedagar. Mest andras.



Tårtan är given. Den ska vara stor så att den räcker till många. Jag har ett grundrecept som fungerar ypperligt som tårtbotten.



3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakbulver och rör ner det i äggsmeten. Slå sist i det heta vattnet.
Häll upp smeten i smörad och bröad form.
Grädda i 200°C i cirka 30 minuter.


Ibland blir det en prinsesstårta och ibland blir det en gräddtårta. Eftersom delar av familjen är mjölkallergiker får tårtan oftast vara mjölkfri. Tårtbotten delas i två delar. Jag dränker bottnarna med saft och fyller den med Oatleys vaniljsås och mosad banan. Ibland kan jag ta hallon eller jordgubbar också. I stället för grädde gör jag en glasyr av
50 g smält margarin
florsocker till lagom konsistens
röd saft för att få en fin färg
Bred över tårtan och dekorera med bär eller strössel

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0