Lucia och pepparkakor

Utan att egentligen tänka på det så har jag i år, för första gången på flera år, bakat pepparkakor innan lucia. Och tänk - ingen hade naggat av degen.

S3 tog sig glatt an degen, kavlade och tryckte ut kakor. Degen var nog i största laget för hon gav upp. Jag var dock glad över den hjälp jag fick.

Receptet har jag hämtat från min favoritjulkokbok, Vintens goda ting av Anna Bergenström. Det är en lätthanterlig deg och kakorna är försvinnande goda.



Ekstapepparkakor
250 g smör eller margarin
2 dl ljus sirap
4 dl socker
2 dl vatten
2 msk kanel
1 msk kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1 tsk ingefära
1 msk bikarbonat
13 dl vetemjöl

  • Smält margarin tillsammans med sirap i en kastrull.
  • mät upp socker och lägg det i en stor bunke tillsammans med alla kryddor.
  • Slå över det smälta fettet med sirap och rör om väl. Häll i vatten och rör mer.
  • Låt blandningen svalna tills den blir rumsvarm.
  • Blanda mjöl med bikarbonat och rör ner detta i smeten, som blir ganska lös. Den sväller sen. Arbeta ihop degen med en trägaffel.
  • Låt degen vila i kylskåp i minst ett dygn innan den bakas ut.

Kakorna gräddas i mitten av ugnen i 200-225°C i 4 - 6 minuter

 

I morse var jag till kyrkan. Årskurs 9 hade i vanlig ordning luciatåg i kyrkan. Däribland fanns S2. Det var riktigt stämningsfullt. Du vet, sådär så att det kommer en tår eller två. I dag var jag tvungen att smita iväg på toa för att snyta mig. S2 konstaterade med ett skratt att "Harru grina?". I skolan hade tydligen flera av hennes vänner också sett det. Då undrar jag hur i all världen de kunde se mig som stod gömd längst ner i ett hörn av kyrkan. Dessa duktiga luciafirare drog också slutsatsen att det kan ju inte ha varit så dåligt om en mamma grät i ett hörn. Det bjuder jag på.

Nu har flickorna och jag fikat. Lite extra gott så här på luciadagen med varm choklad och vispad grädde och den stora gyllengula lussekransen. Ljusen tände vi i matrummet och fick en mysig stund tillsammans.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0