Bageri i bagarstuga

Jag var rätt knäckt efter lördagens mastodontbak i bagarstugan. Jag kom inte ens ihåg att berätta att vi bakade mjukkakor.
Här kommer i alla fall lite bilder och recept ifall att du också vill fylla frysen med mjukkakor inför vårsäsongen utflykter.



Mastodontdegen jäser.



Inspektion av elden. Eller är det så att en av få pappor som var med ville lära sig hur det fungerar?



Rulla rulla liten bulla...



och nog rullade vi. Närmare bestämt 520 stycken. Eller vi och vi. Det var en stackars mamma som rullade. Några flickor försökte sig på det men gav ganska snabbt upp.



I väntan på gräddning.



Grädderskan blev så flink så hon fixade att grädda två kakor åt gången och tur var det! Annars hade vi inte blivit klara före midnatt.



Full fart i stugan.



En välbehövlig fikapaus.



Skönt att få sitta och gott att äta.

Mjukkakor i bagarstuga
4 liter vatten
4 pkt färsk jäst
1 dl sirap
1 dl olja
4 msk salt
1 pkt (1,5 kg) kornmjöl
Knappt 2 pkt (4 kg) vetemjöl
Värm vattnet till 37*C.
Lös jästen med sirap och rör sedan ut det i vattnet.
Tillsätt salt och olja.
Blanda i mjöl och arbeta degen väl. Degen ska vara lite kladdig. Det går åt en del mjöl när man rullar bullar och bakar ut kakan.
Jäs i 30-60 minuter beroende på hur lång tid allt annat tar och hur kallt det är i bagarstugan.
Häll upp degen på bakbordet. Dela i 40 ämnen. Rulla ämnena till släta bullar. Det här momentet är viktigt för att sedan få fina kakor.
Kavla ut med slät kavel. Dra några drag med kruskavel. Sopa bort överflödigt mjöl innan gräddning.
Grädda.
Låt kakorna svalna under duk. Se upp så att de inte torkar.
Paketera i plastpåsar.


Kommentarer
Postat av: Gunnel Mörtlund

baka det är harmoni det

2011-03-01 @ 14:12:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0