Födelsedagskalas med festgryta
I förrgår när jag hälsade på hos kompis V bestämde vi att överraska mannen i hennes liv med en födelsedagsmiddag. På något underligt vis blev jag involverad i tillagningen av middagen. Det är alltid kul att planera kalas. Och när man går på kala så vill man ju vara fin!
Kompis V visade kapet från vintermarknaden och hur man kan piffa upp ylleklädseln med en tyllkjol. Men efter lite rotande i garderoben hittade hon något än festligare som hon dessutom vet att mannen i hennes liv uppskattar.
Den lilla svarta är ju alltid ett säkert kort!
Jag hade inte fått någon tydlig tidsangivelse och mot kvällskvisten poppade det upp ett chattmeddelande från födelsedagsbarnet. "Jag är hungrig! Kom hit och laga mat!" Hoppsan! Hemligheten var avslöjad! Ringde snabbt hem man och barn. Bytte om till min lilla svarta sen drog vi på kalas.
Kompis V hade tänkt bjuda mannen i hennes liv på smörgåstårta till lunch. Men jag vet inte hur deras mattider ser ut för smörgåstårtan stod orörd på bordet när vi dundrade in och familjen såg smått hungriga ut.
Vi var också lite småhungriga och blev jätteglada att få äta av den underbart goda smörgåstårtan med lax, räkor och havskräftsstjärtar. Tyvärr har jag inget recept men jag kanske kan fixa det.
Efter förrätten (smörgårstårtan) och lite surr började vi med middagen. Säkert har en och annan av er provat på den. Det är en gryta som passar bra när man är några fler runt bordet och vill ha lite extra piff på maten. Vad man har i är väl egentligen efter tycke och smak men så här gjorde vi:
Festlig gryta med ris
knappt 1 kg nötkött av finare styckningsdel (du kan även ta fläskfilé, ren eller älg)
2 lökar som hackas
3 vitlökar
10 champinjoner som skäres i klyftor
2 paprikor (vi tog en gul och en röd och det gav fin färg på grytan)
2 paket chorizo, skär korvarna i slantar
1 burk syltlök
1 burk cornichone
3 dl grädde
4 msk dijonsenap
soya (kinesisk!)
salt
peppar
Fräs löken på svag värme så att den blir genomskinlig. Tillsätt paprika och champinjoner. Pressa över vitlök. Låt det puttra.
Bryn köttet och slå det i grönsaksgrytan. Tillsätt grädde. Låt puttra. Smaka av med senap och kryddor.
Servera ris och grönsallad till.
Låt maten tysta mun! Det fungerar inte på oss. Vi åt och pratade. Mest pratade nog kompis V och jag. Men övriga deltog också med allehanda ljud. Bandyspel och Septembers "Mikrofonkåt" varvades ur diverse högtalare, lilla flickan tjoade på lycklig över all uppmärksamhet. S1 försökte lära lilla flickan lite franska. Mammorna skrattade, hunden skällde och mitt i detta vistades födelsedagsbarnet som en gång hade en dröm om att bli eremit i Indien.
S1 och maken gick hem eftersom vi skulle upp tidigt i morse men då hade kompis V och jag inlett ett parti i Kalaha.
När speldjävulen slår till så är det svårt att slita sig. Vi var tysta och koncentrerade. Mannen i kompis V's liv gav dock upp. S3 och sonen i huset hade andra planer. Fullmåne! Midnatt skarpt skulle de ut och bryta sig kvistar för att göra trollspön. Men då hade till och med jag tackat för mig och gott hem.
Kompis V visade kapet från vintermarknaden och hur man kan piffa upp ylleklädseln med en tyllkjol. Men efter lite rotande i garderoben hittade hon något än festligare som hon dessutom vet att mannen i hennes liv uppskattar.
Den lilla svarta är ju alltid ett säkert kort!
Jag hade inte fått någon tydlig tidsangivelse och mot kvällskvisten poppade det upp ett chattmeddelande från födelsedagsbarnet. "Jag är hungrig! Kom hit och laga mat!" Hoppsan! Hemligheten var avslöjad! Ringde snabbt hem man och barn. Bytte om till min lilla svarta sen drog vi på kalas.
Kompis V hade tänkt bjuda mannen i hennes liv på smörgåstårta till lunch. Men jag vet inte hur deras mattider ser ut för smörgåstårtan stod orörd på bordet när vi dundrade in och familjen såg smått hungriga ut.
Vi var också lite småhungriga och blev jätteglada att få äta av den underbart goda smörgåstårtan med lax, räkor och havskräftsstjärtar. Tyvärr har jag inget recept men jag kanske kan fixa det.
Efter förrätten (smörgårstårtan) och lite surr började vi med middagen. Säkert har en och annan av er provat på den. Det är en gryta som passar bra när man är några fler runt bordet och vill ha lite extra piff på maten. Vad man har i är väl egentligen efter tycke och smak men så här gjorde vi:
Festlig gryta med ris
knappt 1 kg nötkött av finare styckningsdel (du kan även ta fläskfilé, ren eller älg)
2 lökar som hackas
3 vitlökar
10 champinjoner som skäres i klyftor
2 paprikor (vi tog en gul och en röd och det gav fin färg på grytan)
2 paket chorizo, skär korvarna i slantar
1 burk syltlök
1 burk cornichone
3 dl grädde
4 msk dijonsenap
soya (kinesisk!)
salt
peppar
Fräs löken på svag värme så att den blir genomskinlig. Tillsätt paprika och champinjoner. Pressa över vitlök. Låt det puttra.
Bryn köttet och slå det i grönsaksgrytan. Tillsätt grädde. Låt puttra. Smaka av med senap och kryddor.
Servera ris och grönsallad till.
Låt maten tysta mun! Det fungerar inte på oss. Vi åt och pratade. Mest pratade nog kompis V och jag. Men övriga deltog också med allehanda ljud. Bandyspel och Septembers "Mikrofonkåt" varvades ur diverse högtalare, lilla flickan tjoade på lycklig över all uppmärksamhet. S1 försökte lära lilla flickan lite franska. Mammorna skrattade, hunden skällde och mitt i detta vistades födelsedagsbarnet som en gång hade en dröm om att bli eremit i Indien.
S1 och maken gick hem eftersom vi skulle upp tidigt i morse men då hade kompis V och jag inlett ett parti i Kalaha.
När speldjävulen slår till så är det svårt att slita sig. Vi var tysta och koncentrerade. Mannen i kompis V's liv gav dock upp. S3 och sonen i huset hade andra planer. Fullmåne! Midnatt skarpt skulle de ut och bryta sig kvistar för att göra trollspön. Men då hade till och med jag tackat för mig och gott hem.
Kommentarer
Trackback