Koka soppa på en spik

Jag är bäst på att fixa en middag på ingenting helt oplanerat, ibland ialla fall, och om jag får säga det själv. Vid några tillfällen utmanar jag mig själv i att inte handla utan att använda det som finns i lagren, de sex skafferilådorna, två överskåp, det före detta arkivet som numer är ett skafferi, de två frysboxarna som vi aldrig ser botten på, kylen med tillhörande fryslåda. Ja ni hör ju. Vi har rejält med mat hemma och skulle säkerligen klara oss i två månader utan att handla. Vid närmare eftertanke så har jag nog ett brett sortiment av råvaror att nyttja i min matlagning. Ja då är det ju ingen konst att slänga ihop något.
Under eftermiddagen blev jag påminnd om kvällens föräldrarmöte för S3. Jag fick fundera länge innan jag överhuvudtaget kom ihåg att jag hört om detta möte tidigare. Tydligen funderade jag så länge att jag missade att börja med middagen i tid. Jag missade även att jag skulle hitta på något att laga. Men när man som jag har välfyllda lager så räcker det med att öppna kylen för att fånga ett fat med uppskuren gravad lax som av någon anledning glider ut ur hyllan där den står uppallad på olika höga burkar. Även denna gång hann jag fånga fatet innan det for i golvet och blev hundmat. Hon har lärt sig den lilla hunden att när matte rör sig runt skåpen kan det hända att något faller till golvet som dessutom är ätbart. Gravad lax åt vi förra veckan vill jag minnas så nu fick det blir en laxpaj. Eftersom den mjölkallergiska S2 har farit norrut byttes de mjölkfria produkterna ut mot äkta smör och mjölk. Jag är helt övertygad om att det var därför pajen smakade så bra. Smör ger smak!

laxpaj

Smarrig paj på gravad lax
150 g äkta smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
1 krm salt
Nyp ihop  ingredienserna till en deg.
Eftersom jag hade ont om tid för att hinna på mötet så fick inte degen vila. Den förgräddades inte heller och reslutatet blev ändå toppen. Man kan undra om det är någon med gott om tid som har hittat på att degen ska vila och förgräddas.
Tryck ut degen i en pajform. Det är ingen idé att kavla. Det tar tid och blir kladdigt. Dessutom får du en bänk som ska skrubbas både före och efter kavling.
Lägg ett lager av skivad gravad lax i botten. Du bestämmer själv hur mycket lax du vill ha.
Vispa ihop:
3 ägg
3 dl mjölk (3%)
ca 1 dl riven ost med smak.
Jag använder den lokala Gouda osten från Skabram gårdsmejeri.
Strö osten över laxen. Slå över äggblandningen.
Visst har du kommit ihåg att slå på ugnen? 200 grader i 30 minuter eller tills pajen fått en gyllene färg.
Servera kokt broccoli och en fräsch sallad till.

Kommentarer
Postat av: Maria

Det här måste provas.......föresten så brukar jag inte heller alltid ha tid att vila degen och det funkar bara fint :)

2011-02-08 @ 23:27:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0