Semlor till mina <3-an
Jag har rätt nyligen, utan att tänka efter (som vanligt), bestämt mig för att vara stugvärd i Padjelanta Nationalpark. Under somrarna 2008 och 2009 hade jag och delar av familjen, mest S3, fantastiska dagar i detta landskap.
Sommaren 2010 valde vi att tillbringa i Hälsingland. Vi fick en underbar sommar med tropisk värme. Maken, som har koll på det mesta, vet att när dygnstemperaturen INTE understiger +21C är det tropisk värme. Den gränsen klarade vi galant. De tre S'en tror att det alltid är varmt och soligt i Hälsingland:) Vi fick också en helt fantastisk sista sommar med mormor. Något vi alltid kommer att bära med oss.
Ordförande för föreningen ringde för en dryg vecka sedan, "Marie! Vill du inte....". Klart jag vill. Ok. Jättekul. Få se nu... Hur var familjens planer för denna sommar? Har jag glömt (i vanlig ordning) att vi skulle åka någonstans eller få främmande under denna period? Meddelade maken om mitt spontana beslut men han var på! Yes! Jag slapp att höra "Men M.... Kommer du inte ihåg vad vi har planerat?" Klart jag KOMMER IHÅG... bara jag blir påmind. Men oftast blir jag påmind för sent. Förra veckan blev jag i alla fall påmind om att den här veckan ska all mat vara inköpt, packad och klar för att levereras till den lilla fjällstugan. Så igår, på väg hem från skidhelgen, slirade vi in på mataffären i sista minuten (det har ni väl aldrig hört förut) för att ostrukturerat påbörja sommarinhandlingen. Och vad är jag sugen på om sex månader? Nu börjar köksgolvet att fyllas med livsmedel som kan tänkas hålla i sex månader utan att frysa sönder, ruttna eller mögla.
I affären lockade de nybakade semlorna. Oj så sugen jag blev. Tror ni att jag köpte? Helt rätt. Jag kilade iväg till specerierna och köpte ett paket Manitoba cream mjöl som innehåller mer gluten och ska ge riktigt fluffiga bullar. Åter i husets lugna vrå, klivandes över banankartonger och kassar med fjällmat drog jag igång den lilla degen. S1 fick bistå som assistent. Av bara farten så tog jag naturligtvis det alldeles vanliga mjölet så bullarna blev mindre fluffiga än vad jag tänkt mig. Ger mig en anledning att baka mer semlor.
Halvfluffiga semlor som borde bli riktigt fluffiga
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl socker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg, gärna ekologiskt
11-12 dl vetemjöl special eller Manitoba
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37*C.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör (skuret i små bitar) och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, ca 45-60 minuter.
Dela degen i 16 bitar och rulla till släta bullar. Låt jäsa på plåt under bakduk i 45-60 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter i 200*C.
Låt bullarna svalna. Men ni kan ju ana hur sent det blev med mitt bullbak. Genade i jästid och åt dem varma. Det var helt ok.
Skär av toppen och gröp ur innanmätet.
Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.
Fyll semlorna med mandelmasseröra och en klick vispad grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.
Jag äter helst min semla med varmmjölk, hetvägg som en del säger.
Apropå tropisk värme, vad är motsatsen? När dygnstemperaturen INTE ÖVERSTIGER -30C? Arkisk kyla såklart! Och den bor jag i - frivilligt.
Sommaren 2010 valde vi att tillbringa i Hälsingland. Vi fick en underbar sommar med tropisk värme. Maken, som har koll på det mesta, vet att när dygnstemperaturen INTE understiger +21C är det tropisk värme. Den gränsen klarade vi galant. De tre S'en tror att det alltid är varmt och soligt i Hälsingland:) Vi fick också en helt fantastisk sista sommar med mormor. Något vi alltid kommer att bära med oss.
Ordförande för föreningen ringde för en dryg vecka sedan, "Marie! Vill du inte....". Klart jag vill. Ok. Jättekul. Få se nu... Hur var familjens planer för denna sommar? Har jag glömt (i vanlig ordning) att vi skulle åka någonstans eller få främmande under denna period? Meddelade maken om mitt spontana beslut men han var på! Yes! Jag slapp att höra "Men M.... Kommer du inte ihåg vad vi har planerat?" Klart jag KOMMER IHÅG... bara jag blir påmind. Men oftast blir jag påmind för sent. Förra veckan blev jag i alla fall påmind om att den här veckan ska all mat vara inköpt, packad och klar för att levereras till den lilla fjällstugan. Så igår, på väg hem från skidhelgen, slirade vi in på mataffären i sista minuten (det har ni väl aldrig hört förut) för att ostrukturerat påbörja sommarinhandlingen. Och vad är jag sugen på om sex månader? Nu börjar köksgolvet att fyllas med livsmedel som kan tänkas hålla i sex månader utan att frysa sönder, ruttna eller mögla.
I affären lockade de nybakade semlorna. Oj så sugen jag blev. Tror ni att jag köpte? Helt rätt. Jag kilade iväg till specerierna och köpte ett paket Manitoba cream mjöl som innehåller mer gluten och ska ge riktigt fluffiga bullar. Åter i husets lugna vrå, klivandes över banankartonger och kassar med fjällmat drog jag igång den lilla degen. S1 fick bistå som assistent. Av bara farten så tog jag naturligtvis det alldeles vanliga mjölet så bullarna blev mindre fluffiga än vad jag tänkt mig. Ger mig en anledning att baka mer semlor.
Halvfluffiga semlor som borde bli riktigt fluffiga
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl socker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg, gärna ekologiskt
11-12 dl vetemjöl special eller Manitoba
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37*C.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör (skuret i små bitar) och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, ca 45-60 minuter.
Dela degen i 16 bitar och rulla till släta bullar. Låt jäsa på plåt under bakduk i 45-60 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter i 200*C.
Låt bullarna svalna. Men ni kan ju ana hur sent det blev med mitt bullbak. Genade i jästid och åt dem varma. Det var helt ok.
Skär av toppen och gröp ur innanmätet.
Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.
Fyll semlorna med mandelmasseröra och en klick vispad grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.
Jag äter helst min semla med varmmjölk, hetvägg som en del säger.
Apropå tropisk värme, vad är motsatsen? När dygnstemperaturen INTE ÖVERSTIGER -30C? Arkisk kyla såklart! Och den bor jag i - frivilligt.
Kommentarer
Trackback