Torsdagsmat på en måndag
Jag gillar ärtsoppa. Gör den gärna på två paket ärter, storkok, och fryser in för att ha någon dag när fantasin tryter eller tiden för matlagning inte finns. Men sen kom bromsklossen. S2 blir rent sur när det serveras ärtsoppa. Hon har inte alltid varit så men under de senare åren så har smaklökarna förändrats. Eller har det med fjärtsoppa att göra? För att göra livet lite enklare så kör jag ärtsoppa när hon är borta. Som idag! Hoppas bara att hon inte räknar med att äta middag med familjen. Har inte riktigt klart med hur konfalägret ser ut och när de små liven väntas hem.
Jag kör alltid ekologiska ärtor och på paketet finns receptet. Lätt som en plätt! Behöver bara lite framförhållning:)
Ärtsoppa utan fläsk 6 portioner
1 paket (500 g) gula ärtor Skölj ärterna!
vatten till blötläggning
1 msk salt per liter vatten
Låt stå i 6 - 12 timmar. Jag kan ha det ännu längre. Koktiden blir kortare.
Slå bort blötläggningsvattnet och skölj ärterna.
1,5 liter vatten
1 tsk salt
1-2 gula lökar hackas fint
1/2 purjolök, den gröna delen strimlas fint
2-3 morötter skäres i små bitar
1-2 buljongtärningar
1 tsk timjan
Koka upp ärterna med vatten, salt, buljong och grönsaker. Koka under lock tills ärterna är mjuka och gärna lite ihopkokta. Det tar cirka en timme. Tillsätt timjan mot slutet av kokningen. Om du tycker att soppan blir för tjock så späd med vatten.
Pannkakstårta är inte helt fel som efterrätt men det får bli en annan dag.
Under en period av vårt liv så turades kompis V och jag om att laga ärtsoppa. Vi hittade på olika smaksättningar på soppan och försökte oss på olika kreativa former av pannkaksefterrätt. Det var tider det.
Jag kör alltid ekologiska ärtor och på paketet finns receptet. Lätt som en plätt! Behöver bara lite framförhållning:)
Ärtsoppa utan fläsk 6 portioner
1 paket (500 g) gula ärtor Skölj ärterna!
vatten till blötläggning
1 msk salt per liter vatten
Låt stå i 6 - 12 timmar. Jag kan ha det ännu längre. Koktiden blir kortare.
Slå bort blötläggningsvattnet och skölj ärterna.
1,5 liter vatten
1 tsk salt
1-2 gula lökar hackas fint
1/2 purjolök, den gröna delen strimlas fint
2-3 morötter skäres i små bitar
1-2 buljongtärningar
1 tsk timjan
Koka upp ärterna med vatten, salt, buljong och grönsaker. Koka under lock tills ärterna är mjuka och gärna lite ihopkokta. Det tar cirka en timme. Tillsätt timjan mot slutet av kokningen. Om du tycker att soppan blir för tjock så späd med vatten.
Pannkakstårta är inte helt fel som efterrätt men det får bli en annan dag.
Under en period av vårt liv så turades kompis V och jag om att laga ärtsoppa. Vi hittade på olika smaksättningar på soppan och försökte oss på olika kreativa former av pannkaksefterrätt. Det var tider det.
Kommentarer
Trackback