S1's värmande kycklingsoppa
När S1 i år 8 hade hemkunskap fick de prova att laga några enklare rätter. Ett recept som hon tog med sig hem och som vi (jag) tillagar är en värmande kycklingsoppa.
I receptet ska man använda kycklingfile och hönsbuljongtärning. Men varför, när det blir en underbar buljong på kokt kyckling. Så här kommer min omarbetade verision.
En hel kyckling kokas i
2,5 liter vatten
5 tsk salt
3 lagerblad
10 svartpepparkorn.
Jag har svårt att bedöma koktiden eftersom jag oftast använder en digital köttermometer som visar exakt temperatur och köttet slipper bli överkokt.
Strimla en purjolök. Skär gärna med av den gröna delen också.
Strimla en röd paprika.
Låt grönsakerna koka med i den silade buljongen.
Tillsätt kycklingen skuren i lagom stora bitar.
Bryt ett paket nudlar (250 gram) i bitar och låt det koka med i soppan.
Cayennepeppar efter smak. Jag brukar ta 1 - 2 krm.
Soppan är klar när nudlarna har bra tuggmotstånd.
Receptet räcker till fyra - sex personer.
Om det blir lite över passar det utmärkt till lunchlåda eller snabbmiddag för någon som är på väg...
Ibland gör jag soppan klar dagen innan och tillsätter nudlarna då den ska serveras. Jag tycker att soppor och grytor smakar som bäst när de fått dra i sig kryddor en dag eller två. Underskatta inte rester!
I dag var jag riktigt nöjd med mig själv. Den tillfälliga restaurangrörselsen slog upp dörrarna klockan 17.30. En viss förberedelse behövdes och ändå hade jag middagen klar så att vi hann äta tillsammans innan jag for iväg.
I receptet ska man använda kycklingfile och hönsbuljongtärning. Men varför, när det blir en underbar buljong på kokt kyckling. Så här kommer min omarbetade verision.
En hel kyckling kokas i
2,5 liter vatten
5 tsk salt
3 lagerblad
10 svartpepparkorn.
Jag har svårt att bedöma koktiden eftersom jag oftast använder en digital köttermometer som visar exakt temperatur och köttet slipper bli överkokt.
Strimla en purjolök. Skär gärna med av den gröna delen också.
Strimla en röd paprika.
Låt grönsakerna koka med i den silade buljongen.
Tillsätt kycklingen skuren i lagom stora bitar.
Bryt ett paket nudlar (250 gram) i bitar och låt det koka med i soppan.
Cayennepeppar efter smak. Jag brukar ta 1 - 2 krm.
Soppan är klar när nudlarna har bra tuggmotstånd.
Receptet räcker till fyra - sex personer.
Om det blir lite över passar det utmärkt till lunchlåda eller snabbmiddag för någon som är på väg...
Ibland gör jag soppan klar dagen innan och tillsätter nudlarna då den ska serveras. Jag tycker att soppor och grytor smakar som bäst när de fått dra i sig kryddor en dag eller två. Underskatta inte rester!
I dag var jag riktigt nöjd med mig själv. Den tillfälliga restaurangrörselsen slog upp dörrarna klockan 17.30. En viss förberedelse behövdes och ändå hade jag middagen klar så att vi hann äta tillsammans innan jag for iväg.
Kommentarer
Postat av: Svensson
Hääärligt Marie!
Som jag längtat efter en lokal mat/middagsblogg.
Jag kommer att lägga denna till mina favoriter.
Kul skrivet. Har läst igenom alla inlägg. / Lycka till/ Vi syns måndagkväll i Prästens Kök. / Svensson
Trackback