Ceasarsallad - sommarens favorit
På vår resa norrut stannade vi återigen hos den stolta familjen i Pite. Där vankades det sallad till middag.
Jag har nog aldrig ätit ceasarsallad tidigare. Kan egentligen inte säga varför men det har antagligen funnits mer spännande rätter att välja. Kan nog bli så att jag fortsättningsvis inte heller beställer när jag fått smak på familjen S's enormt goda variant.
S2 tittade förvånat på mig när jag i förrgårkväll gjorde salladen. "Men, vi åt ju sallad för två dagar sedan! Ska vi äta det igen?" Jag var tvungen att testa medan jag fortfarande hade den goda smaken i färskt minne.
Nu var det ju också så fint att en av butikerna hade dunderpris på färsk kyckling. Av två kycklingar serverade jag sallad till sju personer och kycklingnudelsoppa som lunch dagen efter till fem personer.
Familjen S använde sig av kycklinglårfilé. Om du nu inte vill/har tid att karva upp en hel kyckling så rekommenderar jag lårfilén. Den var enormt saftig och smakrik.
I vanlig ordning har jag inga exakta mått. Letade efter recept på nätet som fick vara till grund. Sen har jag kryddat på efter egen smak och ändrat om lite. Ungefär så här gjorde jag...
Ceasarsallad
1 kg kycklingkött
2 krukor romanasallad
1 förpackning coctailtomater
1 fint hackad rödlök
2 pkt bacon
I de flesta recept står det att man ska använda äggula men jag kokade äggen i 3 minuter och mixade dem med övriga ingredienser.
4 löskokta ägg
1/2 msk dijongsenap
6 droppar worschestershire sås
2 dl riven parmesanost (går lika bra med vår lokalt tillverkade Skabramost)
2 - 3 dl olivolja (jag hade den mindre mängden)
1 msk vitvinsvinäger
1 vitlök
5 sardeller
salt
peppar
Jag tycker att det är fräscht att lägga upp salladen på ett stort keramikfat. Ett annat alternativ är att lägga de olika ingredienserna i egna skålar så blandar var och en sin egen sallad
Till detta serverade jag crostini. Det gick åt två påsar.
Jag har nog aldrig ätit ceasarsallad tidigare. Kan egentligen inte säga varför men det har antagligen funnits mer spännande rätter att välja. Kan nog bli så att jag fortsättningsvis inte heller beställer när jag fått smak på familjen S's enormt goda variant.
S2 tittade förvånat på mig när jag i förrgårkväll gjorde salladen. "Men, vi åt ju sallad för två dagar sedan! Ska vi äta det igen?" Jag var tvungen att testa medan jag fortfarande hade den goda smaken i färskt minne.
Nu var det ju också så fint att en av butikerna hade dunderpris på färsk kyckling. Av två kycklingar serverade jag sallad till sju personer och kycklingnudelsoppa som lunch dagen efter till fem personer.
Familjen S använde sig av kycklinglårfilé. Om du nu inte vill/har tid att karva upp en hel kyckling så rekommenderar jag lårfilén. Den var enormt saftig och smakrik.
I vanlig ordning har jag inga exakta mått. Letade efter recept på nätet som fick vara till grund. Sen har jag kryddat på efter egen smak och ändrat om lite. Ungefär så här gjorde jag...
Ceasarsallad
1 kg kycklingkött
2 krukor romanasallad
1 förpackning coctailtomater
1 fint hackad rödlök
2 pkt bacon
- Stek kyckling och krydda med salt, peppar och rosmarin
- stek bacon och låt det rinna av på hushållspapper
- hacka sallad grovt
- dela tomaterna
- hacka lök
I de flesta recept står det att man ska använda äggula men jag kokade äggen i 3 minuter och mixade dem med övriga ingredienser.
4 löskokta ägg
1/2 msk dijongsenap
6 droppar worschestershire sås
2 dl riven parmesanost (går lika bra med vår lokalt tillverkade Skabramost)
2 - 3 dl olivolja (jag hade den mindre mängden)
1 msk vitvinsvinäger
1 vitlök
5 sardeller
salt
peppar
- mixa ägg och tillsätt ost, sardeller och kryddor i mixer eller matberedare
- tillsätt olja i en tunn stråle tills du får en passande konsistens
- smaka av
Jag tycker att det är fräscht att lägga upp salladen på ett stort keramikfat. Ett annat alternativ är att lägga de olika ingredienserna i egna skålar så blandar var och en sin egen sallad
Till detta serverade jag crostini. Det gick åt två påsar.
Kommentarer
Trackback