Den svenskaste högtidsdagen
Nationaldag i alla ära men är det något som vi svenskar firar så är det midsommar. Ursprunget till midsommar är förkristet. En riktigt gammal (äkta) tradition med andra ord.
Mamma hade storstädning till midsommar. Huset sken, nya gardiner i fönstren och fräscha somriga dukar på borden. Varenda vas skulle fyllas med stora buketter med ängsblommor. Ni kan ju gissa vem som blev ålagd att plocka alla blommor, och nej, jag plockar inte gärna blommor nu förtiden och har aldrig gjort när jag har haft möjlighet att välja.
Midsommarstången eller majstång som det också kallas var på 1600-talet vanligt förekommande i städer. Midsommarstången är inspirerad från en tysk tradition. Sen har det spridit sig över Sverige. Men nog är det väl ändå som så att traditionen slog mest rot i landskapen Hälsingland och Dalarna? Här i norr känns det inte lika stort. Majstång kommer från ordet maja (men det visste du nog redan). Man majar stången, klär den med löv.
Oftast firar vi midsommar med goda vänner i den norrbottniska skärgården. Vi äter, badar, bastar, äter igen och igen och igen. Också slappar vi och pratar igen de månader vi inte umgåtts. Det är den bästa midsommarafton. Men av olika anledningar så är det här andra året som vi frångår vår trevliga tradition och vi blir som handfallna. Ingen midsommar utan öliv. Vi får försöka rädda situationen på bästa sätt. Solen skiner och kylen är fylld med alla spännade produkter som inhandlades förra helgen. I år blir det en norrbottnisk midsommartallrik och det kommer att bli jättegott.
Eftersom vi har en mängd olika ostar från Jämtland, Jokkmokk och Barcelona tänker jag baka ett bröd som jag sett Lelia baka i ett av sina tidigare program. Jag har tänkt baka det i flera år men det har inte blivit av men nu!
Franskt kryddbröd - pain dépices
1 dl honung
0,5 dl råsocker
1,5 dl vispgrädde
1 msk brödkryddor
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1 dl torkade aprikoser
1 dl pumpakärnor
1 dl valnötter
2 dl vetemjöl
1 rsk flingsalt
2 tsk bikarbonat
Jag önskar Dig en glad midsommar!
Mamma hade storstädning till midsommar. Huset sken, nya gardiner i fönstren och fräscha somriga dukar på borden. Varenda vas skulle fyllas med stora buketter med ängsblommor. Ni kan ju gissa vem som blev ålagd att plocka alla blommor, och nej, jag plockar inte gärna blommor nu förtiden och har aldrig gjort när jag har haft möjlighet att välja.
Midsommarstången eller majstång som det också kallas var på 1600-talet vanligt förekommande i städer. Midsommarstången är inspirerad från en tysk tradition. Sen har det spridit sig över Sverige. Men nog är det väl ändå som så att traditionen slog mest rot i landskapen Hälsingland och Dalarna? Här i norr känns det inte lika stort. Majstång kommer från ordet maja (men det visste du nog redan). Man majar stången, klär den med löv.
Oftast firar vi midsommar med goda vänner i den norrbottniska skärgården. Vi äter, badar, bastar, äter igen och igen och igen. Också slappar vi och pratar igen de månader vi inte umgåtts. Det är den bästa midsommarafton. Men av olika anledningar så är det här andra året som vi frångår vår trevliga tradition och vi blir som handfallna. Ingen midsommar utan öliv. Vi får försöka rädda situationen på bästa sätt. Solen skiner och kylen är fylld med alla spännade produkter som inhandlades förra helgen. I år blir det en norrbottnisk midsommartallrik och det kommer att bli jättegott.
Eftersom vi har en mängd olika ostar från Jämtland, Jokkmokk och Barcelona tänker jag baka ett bröd som jag sett Lelia baka i ett av sina tidigare program. Jag har tänkt baka det i flera år men det har inte blivit av men nu!
Franskt kryddbröd - pain dépices
1 dl honung
0,5 dl råsocker
1,5 dl vispgrädde
1 msk brödkryddor
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1 dl torkade aprikoser
1 dl pumpakärnor
1 dl valnötter
2 dl vetemjöl
1 rsk flingsalt
2 tsk bikarbonat
- Sätt ugnen på 150°
- Koka upp honung, råsocker, vispgrädde och alla kryddor i en kastrull, häll över i en skål och låt svalna
- Hacka aprikoser och blanda med hela pumpakärnor och valnötter, tillsätt vetemjöl, flingsalt och bikarbonat
- Blanda de torra ingredienserna med vätskan
- Smörj och bröa en sockerkaksform med krossat mandelspån. Fyll den med smet och grädda i mitten av ugnen i 40-50 minuter. prova med en sticka, den ska inte vara kladdig
Jag önskar Dig en glad midsommar!
Kommentarer
Trackback