Gazpacho på norrländskt vis

Topp of Sweden! Vilken fantastisk dag. Varmare än i går. Det är ju inte en dag då man vill vara inne och laga mat. Man vill absout inte äta något varmt heller. Därför tog jag de färdigstrimlade rotfrukterna från frysen och gjode en gazpacho igen. Denna gång har jag lagt till fler kryddor och vi fick en riktigt smakrik lunch.

En varm dag som denna så tycker jag att man kan hålla tillgodo med matvarubutikens frysta rotfrukter. Koka upp i lite vatten så att de blir mjuka. Kyl ner. Eventuellt kan man tillsätta lite iskuber för att påskynda kylningsprocessen

potatis
kålrot
morot
selleri
palsternacka
purjolök
Skala och riv eller skär i små bitar så att rotfrukter och potatis tillsammans blir cirka 1 liter färdigskuret.
Koka grönsakerna mjuka i 1,5 liter grönsaksbuljong.

Kör soppan i matberedare så den blir slät. Tillsätt 1 dl grädde och eventuellt mer vatten.
Kyl. Jag kan tänka mig att den smakar ännu bättre om den får stå ett dygn och dra åt sig alla smaker.


Smaksätt med
Skalet av en riven citron
saften från en halv citron
1/2 dl chilisås
några stänk tabasco
Smaka av med salt och peppar

Tillbehör
En smakrik korv skuren i tunna strimmlor
Gräddfil smaksatt med pepparrot


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0