Guorpi till middag
I helgen har det som bekant varit besök i byn från världens alla hörn.
Konferensdeltagarna spenderade mestadels av dagarna i de häftiga tältkåtorna som fungerar som konferenslokal.
Utanför, vid sjökanten, pågick mat- och hantverksmässa. Naturligtvis möttes människor av olika nationaliteter runt om på området. Det var färggrant och spännande.
Maken och jag vandrade runt. Provsmakade, surrade med både kända och okända personer. Handlade lite. Och handlade lite till. S1 köpte ett vackert halsband av en sydamerikanska och var mycket nöjd med sitt inköp. Några Etiopier sålde hattar som gick åt med en strykande åtgång.
Idag ser man en och annan man i byn vandrandes med den färggranna hatten på huvudet. Och det kan jag säga, en blöt och regnig dag som denna är det skönt med något på huvudet.
Kassen var välfylld när vi lämnade området. Och makens börs var tom. Min börs låg i tryggt förvar någon annanstans.
Hos Utsi Ren smakade vi torkat kött, torkad korv och varmrökt bog. Allt var jättegott. Denna gång fick den varmrökta bogen följa med hem.
Sen fortsatte vi till syskonen Länta och deras härliga företag Sapmi ren och Vilt. Vi fortsatte att smaka och fick med oss en guorpi hem. Maken var alldeles exalterad för det har han ätit förut och det är JÄTTEGOTT! Jag var nog lite mer misstänksam. Av erfarenhet så vet jag att maken är mycket förtjust i olika sorters korvar. Ibland kan det blir lite för mycket. Men visst, jag är inte sämre än att jag kan smaka. Lättrökt renkorv inlindad i renfeta. Nu har han tjatat, som ett barn på julafton, om denna korv så ikväll fick han stå för middagen.
Makens lilla surprise middag
Guorpi (lättrökt renkorv) inhandlad hos Sapmi Vilt och Ren (om du inte kan göra den själv)
Skär korven i skivor och stek lätt. Om man steker den för hårt så blir den torr och tråkig.
Till det serverade han ugnsbakade rotfrukter och gräddfil med pepparrot.
Det VAR gott men inte så att man blir alldeles till sig... tycker jag.
I ett annat stånd kom man från Jämtland. Där såldes det allehanda ko- och getostar. Där var det min tur att blir alldeles i gasen. Efter fyra olika ostar sa maken ifrån. Börsen var tom och frun nöjd.
Jag var tvungen att provsmaka en av ostarna på kvällen med kex och rabarberchutney. En härlig smakkombination.
Ett, för orten, ganska nytt företag fanns på plats. Charkmästaren kommer från Spanien och har slagit sig ihop med den lokala charkmästaren. Vad kan det bli av två stjärnor som slås ihop? Kanske en big bang i smaklökarna? Vi provade flera olika spännande skinkor och korvar och jag gick därifrån efter att tre paket åkt ner i kassen.
Nu har vi några spännande middagar framför oss. Vi får se vad fantasin bjuder på i morgon.
Konferensdeltagarna spenderade mestadels av dagarna i de häftiga tältkåtorna som fungerar som konferenslokal.
Utanför, vid sjökanten, pågick mat- och hantverksmässa. Naturligtvis möttes människor av olika nationaliteter runt om på området. Det var färggrant och spännande.
Maken och jag vandrade runt. Provsmakade, surrade med både kända och okända personer. Handlade lite. Och handlade lite till. S1 köpte ett vackert halsband av en sydamerikanska och var mycket nöjd med sitt inköp. Några Etiopier sålde hattar som gick åt med en strykande åtgång.
Idag ser man en och annan man i byn vandrandes med den färggranna hatten på huvudet. Och det kan jag säga, en blöt och regnig dag som denna är det skönt med något på huvudet.
Kassen var välfylld när vi lämnade området. Och makens börs var tom. Min börs låg i tryggt förvar någon annanstans.
Hos Utsi Ren smakade vi torkat kött, torkad korv och varmrökt bog. Allt var jättegott. Denna gång fick den varmrökta bogen följa med hem.
Sen fortsatte vi till syskonen Länta och deras härliga företag Sapmi ren och Vilt. Vi fortsatte att smaka och fick med oss en guorpi hem. Maken var alldeles exalterad för det har han ätit förut och det är JÄTTEGOTT! Jag var nog lite mer misstänksam. Av erfarenhet så vet jag att maken är mycket förtjust i olika sorters korvar. Ibland kan det blir lite för mycket. Men visst, jag är inte sämre än att jag kan smaka. Lättrökt renkorv inlindad i renfeta. Nu har han tjatat, som ett barn på julafton, om denna korv så ikväll fick han stå för middagen.
Makens lilla surprise middag
Guorpi (lättrökt renkorv) inhandlad hos Sapmi Vilt och Ren (om du inte kan göra den själv)
Skär korven i skivor och stek lätt. Om man steker den för hårt så blir den torr och tråkig.
Till det serverade han ugnsbakade rotfrukter och gräddfil med pepparrot.
Det VAR gott men inte så att man blir alldeles till sig... tycker jag.
I ett annat stånd kom man från Jämtland. Där såldes det allehanda ko- och getostar. Där var det min tur att blir alldeles i gasen. Efter fyra olika ostar sa maken ifrån. Börsen var tom och frun nöjd.
Jag var tvungen att provsmaka en av ostarna på kvällen med kex och rabarberchutney. En härlig smakkombination.
Ett, för orten, ganska nytt företag fanns på plats. Charkmästaren kommer från Spanien och har slagit sig ihop med den lokala charkmästaren. Vad kan det bli av två stjärnor som slås ihop? Kanske en big bang i smaklökarna? Vi provade flera olika spännande skinkor och korvar och jag gick därifrån efter att tre paket åkt ner i kassen.
Nu har vi några spännande middagar framför oss. Vi får se vad fantasin bjuder på i morgon.
Kommentarer
Trackback