Mitt arv

Vi planerade inget annat för midsommar än att äta av godsakerna som inköptes på marknaden förra helgen. Ta en sväng till hembygdsgården som, de år vi varit där, är tunt besökt. Sen skulle det packas, städas och de där sista grejerna som man måste göra innan man åker skulle fixas med den påföljden att huset såg ut som ett krigsfält. När jag fixade tzatzikin med S1 hörde jag tonerna.... toner från ett stycke som för mig är så starkt förknippat med min mamma. Toner som får ögonen att tåras och helst skulle jag vilja gå och sätta mig vid vitsippstuvan... nära mamma. Vetskapen om att midsommarafton var en viktig helg för henne gjorde allt så mycket känsligare. Natuligtvis skulle jag sätta på mig folkdräkten, min vackra hälsingedräkt från Bollnäs när vi gick till hembygdsgården. Hela dagen kände jag hur nära hon var.



Överraskningens tid är inte förbi och vi blev glatt förvånade när vi kom till den stora folkmassan som tillsammans firade midsommar med majstång, folkmusik och lekar. Ett gäng sålde hemmagjord glass som tillverkades direkt på plats. Att min glass smälte och rann innanför klänningen ner på magen så att kompis V fick göra en akututryckning under min klänning är en annan historia.



Men hur tänkte jag och hur kunde jag glömma? På midsommar ska vi ju äta mammas laxmousse! Som hon har styrt med denna rätt. Att hennes sonahustru lilla K var speciellt förtjust i rätten gjorde att mamma ofta gjorde rätten för hennes skull. Vi trodde att receptet försvann med mamma men se ibland är det ordning i torpet. Någon gång har jag spartat det i mappen recept och sedan glömt bort. Det är ju kul när man kan överraska sig själv.

Mammas laxmousse

6-8 portioner

Serveras med kokt potatis, ärtor, ett gott brytbörd, sparris eller som förrätt.

1 kg lax

1 liter vatten

2 dl torrt vitt vin

2 tsk salt per liter vatten

Några vitpepparkorn

1 lagerblad

1 tsk dillfrö

1 knippa dill

10 blad gelatin

2 burkar creme fraiche, 4 dl

1 dl filmjölk

2 msk chilisås

3 tsk senap, helst ljus fransk

1 tsk italiensk salladskrydda

Salt och peppar

Koka laxen trångt i en kastrull. Koka upp ingredienserna till buljongen och låt den koka i cirka 10 minuter.

Häll buljongen över laxen som sedan får sjuda under lock tills den är kokt, 20-30 minuter och sedan kallna i spadet.

Ta upp fisken, dra bort skinnet och rensa den fri från alla ben.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Lägg några fina laxbitar i botten av en form med dillkvistar. Blanda resten av fiskbitarna med creme fraiche och fil och smaksätt med chilisås, senap och kryddor. Smält de urkramade gelatinbladen på svag värme och rör ner det i en fin stråle.

Häll blandningen över laxbitarna och ställ det kallt att stelna.

Vid serveringen doppas formen hastigt i varmt vatten och moussen stjälps upp på fat. Garnera med finklippt gräslök och citronskivor.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0