Mitt arv
Överraskningens tid är inte förbi och vi blev glatt förvånade när vi kom till den stora folkmassan som tillsammans firade midsommar med majstång, folkmusik och lekar. Ett gäng sålde hemmagjord glass som tillverkades direkt på plats. Att min glass smälte och rann innanför klänningen ner på magen så att kompis V fick göra en akututryckning under min klänning är en annan historia.
Mammas laxmousse
6-8 portioner
Serveras med kokt potatis, ärtor, ett gott brytbörd, sparris eller som förrätt.
1 kg lax
1 liter vatten
2 dl torrt vitt vin
2 tsk salt per liter vatten
Några vitpepparkorn
1 lagerblad
1 tsk dillfrö
1 knippa dill
10 blad gelatin
2 burkar creme fraiche, 4 dl
1 dl filmjölk
2 msk chilisås
3 tsk senap, helst ljus fransk
1 tsk italiensk salladskrydda
Salt och peppar
Koka laxen trångt i en kastrull. Koka upp ingredienserna till buljongen och låt den koka i cirka 10 minuter.
Häll buljongen över laxen som sedan får sjuda under lock tills den är kokt, 20-30 minuter och sedan kallna i spadet.
Ta upp fisken, dra bort skinnet och rensa den fri från alla ben.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Lägg några fina laxbitar i botten av en form med dillkvistar. Blanda resten av fiskbitarna med creme fraiche och fil och smaksätt med chilisås, senap och kryddor. Smält de urkramade gelatinbladen på svag värme och rör ner det i en fin stråle.
Häll blandningen över laxbitarna och ställ det kallt att stelna.
Vid serveringen doppas formen hastigt i varmt vatten och moussen stjälps upp på fat. Garnera med finklippt gräslök och citronskivor.