Pad Thai, stekta nudlar

Efter en helafton med festligheter var jag rätt knäckt när jag lämnade sängen i morse. Men jobbet kallade. När arbetsuppgiften var klar stöp jag i soffan med en bok. Det tog inte många sidor förän jag sov.... gott. Familjen hamnade i chock och var och en vid olika tidpunkter var tvungen att komma till mig, pilla lite och undra hur det egentligen stod till med mamman. I det här huset hör det tydligen till ovanligheterna att en mamma vill ta sig en liten lur mitt på dagen.

När det är varmt, typ högsommarvärme som tidigare dagar, smakar det gott med wok. Den får gärna vara lite extra stark. Det är konstigt... men stark mat äter man i tropiska länder och här i norr där vi mellan varven har det riktigt kallt äter vi ostark mat. Nåväl, temperaturen utomhus har sedan i går sjunkit avsevärt och på förmiddagen var det bara 12°C. Jag hade redan planerat wok till middag så detta kylslag fick inte hindra mig och min middagsplanering.

Pad thai -  4 portioner
1 pkt risnudlar, breda (cirka 250 - 300g)
200 g fläskfilé
150 g räkor utan skal
3 vitlöksklyftor
150 g böngroddar
4 - 5 salladslökar
1 bunt koriander
3 msk neutral olja
2 - 3 msk fisksås (nam pla)
1 msk socker
1 tsk chiliflakes
2 msk limesaft
2 lätt uppvispade ägg


  • Blötlägg nudlarna enligt anvisning på paketet. Låt dem rinna av och ställ dem åt sidan.
  • Skär fläskfilén i mycket tunna skivor och skala räkorna.
  • Finhacka vitlök och skär salladslöken i bitar på snedden. Hacka koriander
  • Värm oljan i en wok. Lägg i vitlöken och låt den fräsa hastigt innan fläskfilén läggs i. Woka ett par minuter tills köttet fått färg, tillsätt då fisksås, socker, chili och limesaft. Woka i ytterligare en minut.
  • Hälli äggen, rör om tills de börjar stelna.
  • Lägg i salladslök, böngroddar och nudlar och woka lite till.
  • Tillsätt räkor och koriander.
  • Servera direkt med thai sweet chili för den som vill ha det.
När S2 var 3 år var vi i Vietnam. Vi serverades ofta rätter med koriander. Maken gillade inte alls den smaken så jag har inte brytt mig om att använda kryddan. Men nu förekommer kryddan i många olika recept och jag tycker ju att det är gott! Maken har vant sig vid smaken och påpekar alltid att han får vietnamminnen när han äter koriander.

S2 blev riktigt exhalterad när hon åt middagen och kände en smak, men visste inte vad det var och när hon tidigare hade ätit det. Det är helt otorligt hur man kan minnas en smak och i detta fall en krydda. I S2´s fall så har det ju nästan gått ett helt liv gått ett helt liv (12 år) och hon känner fortfarande igen smaken.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0