S som i sommarlov och smarrig tårta

När det är sommarlov så ska det vara varmt och skönt. Man ska bada och mysa. Efter en lång och riktigt kall vinter som efterföljts av en seg vår har sommaren kommit över en natt och nästan satt oss i chock. +30°C i skuggan klockan 19.

Jag har sjungit psalmerna 199 och 200 tre gånger idag. Ett barn i varje skola. Då blir det en heldag i kyrkan och på kyrkbacken.





Svetten inte bara lackade, den rann längs efter ryggen ner för benen och kittlade så lagom mysigt i knävecken. Tankarna for iväg till den kalla och långa vintern. Jag kunde inte för mitt liv framana känslan av -35°C. Men jag tänker inte heller klaga. Nu är det sommarvärme! Ingen vet hur länge så det är bara att passa på att njuta.

Efter avslutad kyrkaktivitet fixade vi en skolavslutningslunch. Vad passar bättre än sallad i sommarvärmen?

Räksallad
300 g skalade räkor
1 röd paprika
1/2 gurka
En bit finstrimlad purjo eller salladslök
sockerärtor som skärs i bitar
4 hårdkokta ägg




Rhode Island dressing
1 dl majonnäs
0,5 dl vatten
0,5 dl chilisås
några stänk worschester shire sås
salt och peppar

Isberssalladen bröt vi i bitar, lät den ligga i kallt vatten en stund innan servering och sen körde vi den i den finurliga pinalen, salladscentrifugen. Då blir det en härlig kall och krispig sallad som vi serverade i en egen skål.

Om man vill ha en matigare sallad så kan man servera bönor till. Vi hade black eye bönor.

Smarrigaste tårtan - 175°C
Tårtbotten bör göras en dag innan. Låt den stå i kylen över natten.
4 ägg
4 dl socker
200 g smör
150 g mörk choklad
2 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
2 krm salt

  • Smält smör och choklad i vattenbad.
  • Vispa ägg och socker poröst.
  • Blanda chokladsmeten i äggsmeten.
  • Blanda de torra ingredienserna och sikta dem i smeten under omrörning.
  • Smörj en kakform med löstagbar kant (24 cm i diameter). Ströa med kakao och häll i smeten.
  • Grädda mitt i ugnen i 40 minuter. Provstick - kakan ska vara fast men ändå lite kladdig
  • Låt kakan svalna och ställ den i kylen. Det är viktigt att kakan är kall när man delar på den. Om den går sönder så gör det inget.
  • Dela kakan i tre bottnar.

Fyllning
5 dl grädde
1 liter jordgubbar
  • Vispa grädden rätt hårt
  • mosa 1/3 av jordgubbarna och blanda med grädden
  • Bred jordgubbsgrädden mellan tårtlagren och på toppen. Garnera med resterande jordgubbar

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0