Saft på svarta vinbärsblad och citron
Jag är en äkta hamster. Vill samla och spara. Med den påföljden (det här har jag nog sagt tidigare) att frysar (tre stycken) kyl och andra små förrådsutrymmen oftast är välfyllda, som sämst halvfyllda. Om och om igen går jag in i projektet "Intehandlapåminstenmånad" men klarar inte av att göra det. Antingen lockar butikerna med billiga varor som är bra att ha hemma eller också hittar jag spännande recept i lagamattidningen som måste testas på en gång.
På sensommaren och hösten sker den stora påfyllnaden med bär och kött. Men nu är också en fin tid att skörda blommor, blad och vildväxande örter.
Maken envisas med att klippa gräsmattan strax innan jag har skördat maskrosorna (och nu står regnet som spön i backen så det finns inga maskrosor). Men en vacker dag ska jag ha tid och hinna före honom. Då ska jag göra maskrossirap. Det har jag smakat av E och den var riktigt spännande. Fungerar nog till både huvudrätt så väl som dessert.
I lördags lurade jag med mig S3 ut i trädgården för att plocka svarta vinbärsblad. Svarta vinbär är något som har mognat in med åren. Jag gillade det inte alls när jag var liten. Ska väl också tillägga att alternativet var mammas hemlagade hallonsylt på vildhallon. Nu gillar jag svarta vinbär. Bäst är de solvarma direkt från busken. Där kan man snabbt tugga i sig en veckas C-vitaminbehov.
Som onödigt vetande kan jag berätta att dagsrekommendationen för vuxen är 75 mg per dag. OM du röker så måste du se till att få i dig ännu mer C-vitamin. Då är rekommendationen 140 mg per dag. 100 gram svartavinbär innehåller 240 mg C-vitamin. Lätt som en plätt fixar vi det näringsintaget:)
Min fars sambo gjorde en riktigt fräsch saft av blad som jag har använt mig av i många år. Jag tillsätter en mindre mängd socker än unrsprungsreceptet och fryser ner saften i mindre flaskor.
Saft på svarta vinbärsblad och citron
3 liter blad från svartvinbärsbusken
3 skrubbade citroner som skivas
3 liter kokande vatten slås över blad och citron
Låt stå svalt i tre dygn
sila ifrån saften och rör ner
Rör ner 1,5 kg socker
Slå upp på flaskor och frys
På sensommaren och hösten sker den stora påfyllnaden med bär och kött. Men nu är också en fin tid att skörda blommor, blad och vildväxande örter.
Maken envisas med att klippa gräsmattan strax innan jag har skördat maskrosorna (och nu står regnet som spön i backen så det finns inga maskrosor). Men en vacker dag ska jag ha tid och hinna före honom. Då ska jag göra maskrossirap. Det har jag smakat av E och den var riktigt spännande. Fungerar nog till både huvudrätt så väl som dessert.
I lördags lurade jag med mig S3 ut i trädgården för att plocka svarta vinbärsblad. Svarta vinbär är något som har mognat in med åren. Jag gillade det inte alls när jag var liten. Ska väl också tillägga att alternativet var mammas hemlagade hallonsylt på vildhallon. Nu gillar jag svarta vinbär. Bäst är de solvarma direkt från busken. Där kan man snabbt tugga i sig en veckas C-vitaminbehov.
Som onödigt vetande kan jag berätta att dagsrekommendationen för vuxen är 75 mg per dag. OM du röker så måste du se till att få i dig ännu mer C-vitamin. Då är rekommendationen 140 mg per dag. 100 gram svartavinbär innehåller 240 mg C-vitamin. Lätt som en plätt fixar vi det näringsintaget:)
Min fars sambo gjorde en riktigt fräsch saft av blad som jag har använt mig av i många år. Jag tillsätter en mindre mängd socker än unrsprungsreceptet och fryser ner saften i mindre flaskor.
Saft på svarta vinbärsblad och citron
3 liter blad från svartvinbärsbusken
3 skrubbade citroner som skivas
3 liter kokande vatten slås över blad och citron
Låt stå svalt i tre dygn
sila ifrån saften och rör ner
Rör ner 1,5 kg socker
Slå upp på flaskor och frys
Kommentarer
Trackback