Fågel fisk eller mittemellan

I går var jag ute på en riktigt lång promenad med lilla hunden. Kompis L hade blivit intervjuad och intervjun skulle sändas under de lokala nyheterna. För ovanlighetens skull pluggade jag in en radio i öronen. Inte hela radion men headsetet till mobiltelefonen som även har en radiofunktion som jag sällan använder för jag kan ju inte höra något annat när öronen är igenpluggade. Promenaden var rätt lång så jag hann höra nyheterna några gånger. En av dagens nyheter var att vi svenskar har ökat köttkonsumtionen enligt en undersökning från Jordbruksverket. Är det bra eller dåligt? Konsumtionen av nöt- och griskött har ökat med mer än tre procent och kyckling med mer än fem procent. Det här är ju en av mina stora intresseområden och snabbt går jag igång.
Hur är det egentligen? Att vi KÖPER mer har ju redan Jordbruksverket konstaterat men ÄTER vi mer eller slänger vi mer? Ökningen av inköpen har skett sedan vi gått med i EU eftersom kött blivit billigare. En fördel att vara med i EU kan man tycka. Vi får billigare mat. Men.... jag är inte så säker på att det är så himla bra att maten blir billigare eftersom vi slänger mer! Hur bra är det? Om vi ska se på det hela ur ett klimatsmart perspektiv så är det ju inte alls bra.



Vi lever i ett konsumtionssamhälle där köp, slit och släng blir allt tydligare. Nu skulle det vara riktigt intressant att höra vad DU tycker. Svara gärna.

Flera är gångerna där jag påpekar min åsikt om att inte slänga mat. Jag tycker gott att man kan äta vegetarisk mat någon gång under veckan. I vår familj har vi en favorit som vi tar till när vi har bråttom eller inte vet vad vi ska äta.

Snabba linsgrytan
2 dl röda linser
2 dl ris
1 liter vatten
1 lök
1 buljongtärning
salt
peppar
ev libbsticka
saften av en halv citron
olja
Hacka löken och stek den på svag värme tills den blivit genomskinlig. Tillsätt ris, linser, buljong, kryddor och vatten. Koka på svag värme tills ris och linser kokat ihop. Pressa i citronsaft.
Jag brukar ha libbsticka i min trädgård. Det är en krydda med mycket kraftig smak och som används i buljonger. Ett blad räcker för att ge grytan en särskild karaktär.


Kommentarer
Postat av: Maria

Ja det är ju som svårt detta. Jag tror ju att vi slänger mer när tillgången ökar men att vi också äter mer kött och annat får stryka på foten.

Linsgryta brukar jag också göra, den har räddat mig många gånger när man kommit hem från jobbet och inte vetat vad man ska hitta på till middag. Man kan ta lite vad man har, morot, äpple etc. Gott är det iaf!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0