Fiskbullar

S3 var si sådär fem år gammal. Kom hem och upptäckte en stor och ful gädda på diskbänken. Hennes spontana reaktion var "Mums vad gott med fiskbullar!" Varför göra livet enkelt för sig och köpa den konserverade sorten som man kan värma på fem minuter? Det finns en anledning till det faktiskt. S2 föddes med mjölkproteinallergi vilket uteslöt all form av mjölk i maten. För att göra livet lite enklare åt hela familjen samma mat. Jag är grym på att läsa innehållsförteckningar och ni kan inte ana vad många livsmedel/produkter som innehåller mjölk. Vem kan tro att Maizenaredning innehåller mjölk? Ett enkelt och billigt sätt för livsmedelsindustrin att höja proteinhalten i sina produkter.



Gädda är en underskattad fisk i våran del av det avlånga landet. Något som jag inte förstår. Jag har faktiskt provat att varmröka gädda och det var jättegott.



När jag fyllde 15 år (inte så himla många år sedan även om färgkombinationen på kokboken LYSER 70-tal) fick jag en kokbok av min mamma. En riktigt rejäl sak. Det som inte finns i den boken existerar inte. Boken är stor och tyngre än en tegelsten. Den har till och med en kulinarisk ordlista som jag ibland roar mig med att läsa. I denna bok har jag mitt favoritrecept på fiskbullar.

Maken är ingen fanatsik fiskare. Han gillar vinterpimpling och kommer hem med små röda saker som knappt är värda att koka. Goda grannar som gillar att fiska men inte gillar gädda brukar förse oss med en och annan firre då och då. Vi filear upp fisken och fryser in den i 500 grams paket. När det vankas fiskbullar maler jag filén när den fortfarande är halvfrysen. Nu tror du säkert att det här är en rätt som kräver massor av tid men faktiskt inte. Jag tog tid idag och från start till mål tog det en timme. Under den timmen kokade jag potatis, fixade sallad och ärter samt sås samtidigt som fiskbullarna tillverkades. Viss del av barnarbete har ingått.

Fiskbullar - fem portioner
500 gram fiskfilé (gäddan passar utmärkt till fiskfärsrätter eftersom den är så proteinrik och binder ihop bra)
2 tsk salt
1 krm peppar
3 msk vetemjöl (men det kan man skippa när man använder gädda)
4 ägg
2,5 dl grädde eller iMat
Mal fisken.
Dela äggen. Blanda i gulorna med färsen. späd försiktigt med grädden.
Vispa äggvitan till hårt skum. Rör ner i fiskfärsen.
Blanda i kryddorna.
Koka upp 2 liter vatten med 2 msk salt. Ta två matskedar och skeda upp smeten och lägg i det kokande vattnet. Låt koka i cirka 10 minuter.
Bullarna sväller och ser riktigt härliga ut - som maränger.
Servera med potatis, ärter och sallad.

Oftast gör jag en citronsås men idag blev det sås på frysfynd.
6 crabsticks
10 cm purjolök
1 dl hemkokt räkfond
3 dl grädde eller iMat
1/2 dl gräslök
salt
fishsauce
1/2 tsk ingefära
salt
peppar
Fräs purjolöken. Tillsätt övriga ingredienser.



Hela familjen jublade över kvällens middag och det blev snabbt tomt på faten. Även om det är dålig bildkvalitet, visst ser det rätt gott ut?

Kommentarer
Postat av: Maria

Super! Jag tar reda på all gädda jag orkar och gör fiskbiffar, paté och norsk fiskfärs (gräddas i formar i ugn) av gäddan och det är hur gott som helst. Man behöver inte oroa sig för att det blir några gamla rester i kylen inte...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0