Fondue de fromage
Med snigelfart färdas jag mot hemorten långt norrut. Som vanligt har SJ svårt att hålla tiden. Min bussanslutning for för si sådär 30 minuter sedan och jag har inte ens kommit fram till knutpunkten. Att åka tåg är ett äventyr. Man vet aldrig när man kommer fram. Jag är ändå glad att det mobila bredbandet fungerar med jämna mellanrum. Det hjälper arbetet en del.
Nu närmar vi oss helgen och då tänkte jag dela med mig av en av våra frankrikefavoriter, fondue de fromage. Passar som en härlig fredagsmiddag där alla, familj och kanske även vänner, samlas runt grytan. Det är faktiskt en social rätt!
Det är många olika faktorer som påverkar rättens populäritet i familjen. Vi äter det så sällan, typ en gång per år när vi är i Frankrike. Vi är vrålhungriga efter en smörgåslunch och hårt arbete i pisterna en hel dag. Men framförallt så har nog valet av ost en stor betydelse. Någon gång har vi köpt med oss ost hem men så ska jag spara till det rätta tillfället och så är osten antingen för gammal eller slut av annan anledning. Så vi får nöja oss och njuta av denna rätt när vi är i Frankrike.
5 personer
1 kg ost (Ementhal, Beaufort, parmesan eller en hård ost av eget val).
Riven muskotnöt efter smak. Var försiktigt så att det inte blir för stark smak.
2 dl torrt vitt vin
Lite peppar
INGET salt
1 msk smör tillsätts i slutet
1 tsk maizena
1/2 dl kirsh, vodka eller annan starksprit. Vi använde en päronsprit som påminnde om grappa
Riv eller skiva osten.
Använd en gjutjärnspanna. Gnid in den med en halv vitlöksklyfta. Värm upp vinet. Det ska inte koka men bli hett. Tillsätt osten i omgångar. Rör hela tiden. Lämnar du pannan så är det kört! Tillsätt muskotnöt och peppar. Rör vidare. När ostens smält blandar du i sprit och maizena. Sist rör man i en klick smör. Klart att servera! Låt pannan stå på värme undertiden ni äter. Doppa små brödbitar i fonduen och NJUT!
Mot slutet av fonduen kan man blanda i några ägg och avslutar middagen med en ostomelett.
Nu närmar vi oss helgen och då tänkte jag dela med mig av en av våra frankrikefavoriter, fondue de fromage. Passar som en härlig fredagsmiddag där alla, familj och kanske även vänner, samlas runt grytan. Det är faktiskt en social rätt!
Det är många olika faktorer som påverkar rättens populäritet i familjen. Vi äter det så sällan, typ en gång per år när vi är i Frankrike. Vi är vrålhungriga efter en smörgåslunch och hårt arbete i pisterna en hel dag. Men framförallt så har nog valet av ost en stor betydelse. Någon gång har vi köpt med oss ost hem men så ska jag spara till det rätta tillfället och så är osten antingen för gammal eller slut av annan anledning. Så vi får nöja oss och njuta av denna rätt när vi är i Frankrike.
5 personer
1 kg ost (Ementhal, Beaufort, parmesan eller en hård ost av eget val).
Riven muskotnöt efter smak. Var försiktigt så att det inte blir för stark smak.
2 dl torrt vitt vin
Lite peppar
INGET salt
1 msk smör tillsätts i slutet
1 tsk maizena
1/2 dl kirsh, vodka eller annan starksprit. Vi använde en päronsprit som påminnde om grappa
Riv eller skiva osten.
Använd en gjutjärnspanna. Gnid in den med en halv vitlöksklyfta. Värm upp vinet. Det ska inte koka men bli hett. Tillsätt osten i omgångar. Rör hela tiden. Lämnar du pannan så är det kört! Tillsätt muskotnöt och peppar. Rör vidare. När ostens smält blandar du i sprit och maizena. Sist rör man i en klick smör. Klart att servera! Låt pannan stå på värme undertiden ni äter. Doppa små brödbitar i fonduen och NJUT!
Mot slutet av fonduen kan man blanda i några ägg och avslutar middagen med en ostomelett.
Kommentarer
Trackback