Konsten att förvandla en dröm till en mardröm
Kakbaket fortsätter. Nu har jag bakat de ljuvligaste små lavendeldrömmar. Lavendel är en av mina favoritdofter. Om jag bodde på varmare breddgrader så skulle jag ha en liten häck med lavendel. Har provat att odla men de frös ihjäl innan växten knappt kommit ovan jordytan. Jag har köpt färdiga plantor men de ville inte heller växa vidare. Kanske var det för dragit i min gigantiska trädgård eller var jag för snål med vatten? Det kan ju till och med vara så att Moder Jord vattnade på allt för frikostigt. Det kan ju hända allt för ofta under sommaren i vårt avlånga land.
För några år sedan var jag på en resa till området Emilia Romagna i Italien. Utanför hotellet hade man häckar med lavendel. En morgon hade trädgårdsmästaren slagit ner alltihop. Du kan inte ana vilken doftdusch jag hamnade i. Stannade och njöt som aldrig förr.
En annan gång fick jag följa med ett busslast kollegor från tidigare arbete på studieresa till Jämtland. Vi åt oss genom hela resan. Alla dessa härliga getgårdar med mängder av olika ostsorter som vi besökte. I Mörsil besökte vi kretsloppshuset. Vilket fantastiskt ställe! Där väcktes tanken om att starta eget. Då ville jag förädla - kanske bär? Men så blev det inte. Jag startade mitt företag men matlagning är fortfarande, ja vad är det? Ibland spännande och rogivande och ibland en stressig nödlösning.
I kretsloppshuset sålde man massor av olika produkter som man själv tillverkat från den egna odlingen. Lingonketschup är en av produkterna som jag kommer ihåg. Jag köpte med mig örtsalt och lavendelsocker.
Två liknande burkar som har stått på bänken i många år. Jag är rätt snål med att använda innehållet så det räcker länge.
Till en födelsedag skulle jag göra dessa lavendeldrömmar. När jag skulle smaka så blev det helt fel i smaksinnet. Jag hade tagit örtsalt istället för lavendelsocker! Med rätt krydda så är det en ljuvlig dröm
Lavendeldrömmar - 20 kakor
100 g mjukt smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
1 krm hjorthornssalt
1 msk färska lavendelblommor eller
1 tsk torkade
Kafferepet närmar sig!
För några år sedan var jag på en resa till området Emilia Romagna i Italien. Utanför hotellet hade man häckar med lavendel. En morgon hade trädgårdsmästaren slagit ner alltihop. Du kan inte ana vilken doftdusch jag hamnade i. Stannade och njöt som aldrig förr.
En annan gång fick jag följa med ett busslast kollegor från tidigare arbete på studieresa till Jämtland. Vi åt oss genom hela resan. Alla dessa härliga getgårdar med mängder av olika ostsorter som vi besökte. I Mörsil besökte vi kretsloppshuset. Vilket fantastiskt ställe! Där väcktes tanken om att starta eget. Då ville jag förädla - kanske bär? Men så blev det inte. Jag startade mitt företag men matlagning är fortfarande, ja vad är det? Ibland spännande och rogivande och ibland en stressig nödlösning.
I kretsloppshuset sålde man massor av olika produkter som man själv tillverkat från den egna odlingen. Lingonketschup är en av produkterna som jag kommer ihåg. Jag köpte med mig örtsalt och lavendelsocker.
Två liknande burkar som har stått på bänken i många år. Jag är rätt snål med att använda innehållet så det räcker länge.
Till en födelsedag skulle jag göra dessa lavendeldrömmar. När jag skulle smaka så blev det helt fel i smaksinnet. Jag hade tagit örtsalt istället för lavendelsocker! Med rätt krydda så är det en ljuvlig dröm
Lavendeldrömmar - 20 kakor
100 g mjukt smör
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vetemjöl
1 krm hjorthornssalt
1 msk färska lavendelblommor eller
1 tsk torkade
- Vispa smör och socker ljust och krämigt
- Blandade torra ingredienserna med lavendelblommorna och rr ihop med smörkrämen till en smulig deg.
- Krama till små bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper
- Grädda i 150*C i 15-20 minuter
Kafferepet närmar sig!
Kommentarer
Postat av: Åsa Lundmark
Om du gillar lavendel så borde du ju ha en stor häck med lavendel ;)
Trackback