Köttsoppa - Ja tack!
Maken kommer hem från fjälls med hungrig kompis. S1 kommer inglidande med två vänner från Kåbban. Alla är jättehungriga. Trot eller ej. Maten var klar! Ibland ska man ha lite tur. Jag har, som jag tidigare berättat, rätt välfyllda lager. Frysar, skafferilådor och kanske även något annat litet gömsle. Ett sådant hittade jag idag. Verandan! När man bor på den arktiska breddgraden så fungerar även verandan ypperligt som frysrum, flera månader per år. Av någon anledning blev det väldigt mycket köttsoppa kvar under vintermarknaden. 20-liters kastrullen åkte ut på verandan och där har den stått. Men nu var det dags. Det enda jag behövde göra var att förvälla lite grönsaker och de fanns färdigstrimlade och välpackade i en av boxarna. Också kvar från vintermarknaden. Åt vi inget under marknadsveckan?
Jag har inga exakta mått på min soppa mer än salt i förhållande till vatten. Du bestämmer själv mängd. Ibland kokar jag rätt mycket kött när jag ändå håller på och fryser ner köttet med buljong. Soppan är nästan klar till nästa serveringstillfälle.
Köttsoppa på ren-, älg- eller nötkött
Jag lägger det frusna köttet i kokande vatten och låter det koka en liten stund, cirka 5 minuter. Slå bort vattnet och skölj av köttet. Nu blir det inte lika skummigt. Lägg tillbaka köttet i kastrullen.
Täck köttet med vatten.
Tillsätt salt, 2 tsk per liter vatten
Lagerblad och kryddpeppar.
Koka upp och skumma av. Låt det puttra. När köttet släpper från benen är det klart. Jag kokar nog i minst en timme.
Skär köttet i bitar. Sila buljongen.
Potatis
Morötter
Purjolök, både det gröna och det vita
Bedöm själv hur mycket grönsker du vill ha i din soppa. Skär i lagom stora bitar. Strimla purjolök. Koka grönsaker, potatis och purjo i buljongen. När grönsakerna börjar bli klara tillsätter du de skurna köttbitarna.
Klar att servera tillsammans med klimp.
Det finns nog lika många klimprecept som köttsoppsrecept. Jag har kört en variant med grahamsmjöl för att det ska vara nyttigt men jag gillade dem inte. Barnen och maken tyckte om dem, men... Nu har jag gjort om recetet och lagt till ägg. Mycket godare!
Klimp
2 ägg
3 dl vatten
ca 6 - 7 dl vetemjöl
1 tsk salt
Storleken bestämmer du själv. Jag rullar ut degen i fingertjocka längder och slantar upp i centimetertjocka bitar. Koka upp vatten (2 tsk salt per liter vatten) och lägg i klimpen. De är klar när de flyter upp.
Som du ser så är det här ett ganska fritt recept. Jag har svårt att hålla mig till fasta mängder Allt beror på hur många som ska äta. När man ändå kokar så tycker jag att det är skönt att göra en rejäl laddning så att det räcker flera gånger. Nu får vi äta soppa till både lunch och middag den här veckan. För det finns kvar!
Jag har inga exakta mått på min soppa mer än salt i förhållande till vatten. Du bestämmer själv mängd. Ibland kokar jag rätt mycket kött när jag ändå håller på och fryser ner köttet med buljong. Soppan är nästan klar till nästa serveringstillfälle.
Köttsoppa på ren-, älg- eller nötkött
Jag lägger det frusna köttet i kokande vatten och låter det koka en liten stund, cirka 5 minuter. Slå bort vattnet och skölj av köttet. Nu blir det inte lika skummigt. Lägg tillbaka köttet i kastrullen.
Täck köttet med vatten.
Tillsätt salt, 2 tsk per liter vatten
Lagerblad och kryddpeppar.
Koka upp och skumma av. Låt det puttra. När köttet släpper från benen är det klart. Jag kokar nog i minst en timme.
Skär köttet i bitar. Sila buljongen.
Potatis
Morötter
Purjolök, både det gröna och det vita
Bedöm själv hur mycket grönsker du vill ha i din soppa. Skär i lagom stora bitar. Strimla purjolök. Koka grönsaker, potatis och purjo i buljongen. När grönsakerna börjar bli klara tillsätter du de skurna köttbitarna.
Klar att servera tillsammans med klimp.
Det finns nog lika många klimprecept som köttsoppsrecept. Jag har kört en variant med grahamsmjöl för att det ska vara nyttigt men jag gillade dem inte. Barnen och maken tyckte om dem, men... Nu har jag gjort om recetet och lagt till ägg. Mycket godare!
Klimp
2 ägg
3 dl vatten
ca 6 - 7 dl vetemjöl
1 tsk salt
Storleken bestämmer du själv. Jag rullar ut degen i fingertjocka längder och slantar upp i centimetertjocka bitar. Koka upp vatten (2 tsk salt per liter vatten) och lägg i klimpen. De är klar när de flyter upp.
Som du ser så är det här ett ganska fritt recept. Jag har svårt att hålla mig till fasta mängder Allt beror på hur många som ska äta. När man ändå kokar så tycker jag att det är skönt att göra en rejäl laddning så att det räcker flera gånger. Nu får vi äta soppa till både lunch och middag den här veckan. För det finns kvar!
Kommentarer
Postat av: Maria
Jag brukar koka potatisen på sidan om när jag gör stora laddningar. Tycker att buljongen håller sig bättre då... antar att det finns lika många recept och tips om köttsoppa som det finns på potatispalt =) Bra idé där med att rulla klimpdegen, själv brukar jag bara skeda i lämpligt stora delar.
Trackback