Långrullade köttbullar med jordnötssås
En gång i tiden när barnen var mindre hade jag en (liten) ambition att låta barnen vara med och laga mat. Jag till och med köpte en kokbok, barnens skafferi för att förenkla och göra den gemensamma matlagningen rolig och spännande på alla sätt och vis.
S1 blev jätteglad över den fina kokboken och bläddrade igenom den flera gånger. Den var faktiskt väldigt pedagogisk.
Och hur gick det? Inte blev det så många gemensamma matlagningstillfällen. Kanske ett men jag minns det inte. Däremot har vi testat några av recepten och det var säkert jag som i en hast slängde ihop något och i samma veva ändrade lite i receptet.
Med små barn runt benen så låter helt klart rätterna lockande,
400 g köttfärs
2 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 tsk ingefära
2 msk olja
1/2 dl jordnötter
2 dl creme fraiche
1 msk honung
Sätt ugnen på 225*C.
Lägg åtta grillspett i blöt.
Skala och hacka löken fint.
Lägg lökhacket i en bunke och tillsätt köttfärs och ägg.
Krydda med salt, peppar och ingefära.
Arbeta färsen smidig.
Forma färsen till åtta avlånga köttbullar.
Trä upp köttbullarna på grillspett av trä och pensla bullarna med olja.
Grilla köttbullarna mitt i ugnen i 250*C i 10-15 minuter. Vänd dem en gång under tiden.
Hacka jordnötterna. Blanda dem med creme fraice och honung.
Servera med ris och sallad.
S1 blev jätteglad över den fina kokboken och bläddrade igenom den flera gånger. Den var faktiskt väldigt pedagogisk.
Och hur gick det? Inte blev det så många gemensamma matlagningstillfällen. Kanske ett men jag minns det inte. Däremot har vi testat några av recepten och det var säkert jag som i en hast slängde ihop något och i samma veva ändrade lite i receptet.
Med små barn runt benen så låter helt klart rätterna lockande,
- Rastapasta
- Hallonpasta (testat och familjens gemensamma åsikt var - ÄCKLIGT!)
- Snorklar i potatismos (helt okey)
- Långrullade köttbullar - det blev vår favorit och här kommer receptet
400 g köttfärs
2 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 tsk ingefära
2 msk olja
1/2 dl jordnötter
2 dl creme fraiche
1 msk honung
Sätt ugnen på 225*C.
Lägg åtta grillspett i blöt.
Skala och hacka löken fint.
Lägg lökhacket i en bunke och tillsätt köttfärs och ägg.
Krydda med salt, peppar och ingefära.
Arbeta färsen smidig.
Forma färsen till åtta avlånga köttbullar.
Trä upp köttbullarna på grillspett av trä och pensla bullarna med olja.
Grilla köttbullarna mitt i ugnen i 250*C i 10-15 minuter. Vänd dem en gång under tiden.
Hacka jordnötterna. Blanda dem med creme fraice och honung.
Servera med ris och sallad.
Kommentarer
Trackback