Sushi på japanskt vis


Jag var i Japan under en längre period i min ungdom. Tanken var att jag skulle stanna i några månader men det blev mer än ett år. Visst blir man påverkad. Både av mat och kultur. Japan har en alldeles egen plats i mitt hjärta och jag har alltid trott att jag skulle återvända rätt snart men åren går. Måste ju ärligt erkänna att jag inte är så sugen på att åka dit nu.
Under några år bodde en japansk flicka i byn. Hon kom hit som utbytesstudent, trivdes så bra så hon kom tillbaka och fortsatte sina studier i byn. Vi umgicks ofta och N-chan och jag skulle ordna oss en sushiafton. På den tiden (faktiskt bara åtta år sedan) var det inte självklart att man kunde köpa sjögräs, risvinäger och andra nödvändiga ingredienser till sushi i byn. Vi for till ett större samhälle längre bort och införskaffade det vi behövde. Butiken hade en hel hylla med exotiska produkter och vi frossade. Åter i byn och i mitt hus drog vi igång med riskokning. N-chan lärde mig då att sushiris är dyrt och absolut inte ett måste. Det går lika bra med grötris. Fakturm är att receptet för sushiris står på grötrisförpackningen. Visste du redan det? Vi skar och hackade, kokade och pillade. Barnen, som var rätt små, grät av hunger och hade absolut ingen aning om vad som skulle serveras. Jag vidhåller att hungern är den bästa kryddan. Vi lyckades också bygga upp en nyfikenhet och förväntan hos barnen. Någor nytt och spännande var på gång. När vi efter många timmars arbete, och bordet fyllt av brickor och uppläggningsfat, satte oss till bords så åt de små liven med god aptit. Sen dess har sushi varit en av deras favoriträtter. Även den råa fisken - sashimi. Två vuxna och tre barn klarade inte av att tömma hälften av faten. Vi ringde runt bland grannar och bjöd in på en mycket sen middag. Alla hade redan ätit men kom över för att smaka på vår spännande middag. Trots all hjälp så räckte det till ytterligare en middag åt familjen.
S2 har konfirmerats i helgen och från tidigare blogginlägg så har ni sett hur vi bakat och bakat. I gårkväll stod sushi på önskelistan. Gästerna var inbjudna på middag klockan 17.30. Vi älskar sushi men tillagar det inte ofta. Vet egentligen inte vad man ska säga. Det är ju inte så att man lagar sushi. Det består mer av ett hackande, komponerande, pillande och rullande. Jag kände en viss ro när jag stod vid bänken och utövade kvällens hantverk. Vännerna satt runt bardisken och underhöll mig. Eller var det kanske jag som stod för showen? S2 bistod då och då. Gäster och barn fick göra akuta nödutryckningar för att kompleterna då fanatsin svävade iväg och fler varianter av sushin fanns på önskelistan.
Jag gjorde maki (sjögräsrullar) och nigiri (risbollar med fisk och räkor). Testade även en sesamrullad risrulle. Den blev jättegod men skulle ha vilat längre så att riset fått klibba ihop lite bättre.



Jag kokade dubbel sats med ris enligt recept på grötrisförpackningen. Men insåg efter ett tag att det inte skulle räcka så jag kokade en sats till.

Sushiris - en sats
2 dl grötris
5 dl vatten
2 krm salt
1 tsk risvinäger
Koka riset på låg temperatur i cirka 25 minuter




Ingredienserna förberedes.
  • räkor
  • rå lax som varit frusen
  • gurka
  • avokado
  • crabsticks
  • tonfisk
  • majonnäs (det är faktist väldigt japaskt)
  • äggrulle (ännu mer japanskt
Äggrulle är något som jag lärde mig att tillaga i Japan.
3 ägg
2 msk japansk soya
1 tsk socker
2 msk vatten
Värm olja i en stekpanna. Häll lite äggsmet i pannan så att det blir en tunn kaka. När undersidan är gräddad rullar man försiktigt ihop kakan. Låt rullen ligga kvar i pannan. Slå i mer smet - rulla rullen över kakan. Fortsätt att slå i tunna kakor och rulla fram och tillbaka. Till slut har man en tjock fin rulle som skärs längs efter.



Nigiri
Vi skar räkorna längs efter och lade över riskuddarna.
Rå lax skivades tunt. En liten klick wasabi under laxen på riskudden.



Här blandade vi lite olika.
  • rå lax och avokado
  • ägg, majonnäs och gurka
  • crabsticks och gurka
  • crabsticks och avokado
  • tonfisk, ägg och gurka
  • tonfisk, gurka och majonnäs





Det som tog tre timmar att tillaga åts upp på 20 minuter. En av gästerna kom fram till att i Japan tar det 20 minuter att tillaga och sen äter de i tre timmar. Tänkvärt...

Kommentarer
Postat av: Karin Lindbom

Åh, önskar att jag bott närmare så jag hade kunnat komma och provsmaka!

2011-03-28 @ 18:24:23
Postat av: Vendela Granstedt

Goddag! vad intressant dina poster verkar! lär med all säkerhet läsa dina poster lite mer! :p Ha en trevlig dag =P

2011-06-29 @ 17:35:23
URL: http://jade.se/reseerbjudanden

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0