April april din dumma sill...
Känner mig lättlurad. Snön har smält undan helt i trädgården. Då väcks förhoppning och förväntan om att det ska bli grönt och skönt. Ack och ve. Inte här. Barnen tar av sig strumpor och skor. Min mamma sade varje vår, då kläderna åkte av, att man skulle svettas in våren. Den är absolut ingen fara att jag klär av mig en dag som denna. S2 lovade dyrt och heligt att tightsen får hänga på ett tag till. S1 fryser om fötterna och S3 vill helst inte ha mössa. Men det är KALLT! Jag får nog vackert njuta av yllekläderna ett tag till.
Förberedelseran för sommarens fjälltur har pågått under en längre tid med en del uppehåll. Körde projekt torkning under en period. Kompis V var än mer allert och torkade en köttfärssås. Själv har jag nöjt mig med att torka grönsaker och köttfärs. Det är en imponerande mängd vätska som till exempel köttfärsen innehåller. Ja du ser ju resultatet nedan. !,2 kg rymdes i en liten skål.
Och hur gör man? Jag tänkte först kila över till den lokala järnhandlaren och införskaffa mig en elektrisk torkapparat men kom på att det går precis lika bra med varmluftsugnen. Jag ställer in ugnen på 50°C varmluft och har luckan på glänt. Det som ska torkas (när det är frukt och grönt) lägger jag på ett galler och har en plåt under. Om det är finfördelade grönsaker eller köttfärs lägger jag det direkt på plåten. Sen får det sköta sig självt. Rör om när jag kommer ihåg.
Jag har torkat:
- köttfärs (Innan torkning bryner jag köttfärsen i lite olja så att vätskan försvinner.)
- morötter (Jag skär långa remsor med potatisskalaren.)
- lök (strimlas)
- äpplen (skivas tunt)
- aubergine (skivas tunt)
- squash (skivas tunt)
Det blir som grönsakschips och de är jättegoda att äta torkade.
Förberedelseran för sommarens fjälltur har pågått under en längre tid med en del uppehåll. Körde projekt torkning under en period. Kompis V var än mer allert och torkade en köttfärssås. Själv har jag nöjt mig med att torka grönsaker och köttfärs. Det är en imponerande mängd vätska som till exempel köttfärsen innehåller. Ja du ser ju resultatet nedan. !,2 kg rymdes i en liten skål.
Och hur gör man? Jag tänkte först kila över till den lokala järnhandlaren och införskaffa mig en elektrisk torkapparat men kom på att det går precis lika bra med varmluftsugnen. Jag ställer in ugnen på 50°C varmluft och har luckan på glänt. Det som ska torkas (när det är frukt och grönt) lägger jag på ett galler och har en plåt under. Om det är finfördelade grönsaker eller köttfärs lägger jag det direkt på plåten. Sen får det sköta sig självt. Rör om när jag kommer ihåg.
Jag har torkat:
- köttfärs (Innan torkning bryner jag köttfärsen i lite olja så att vätskan försvinner.)
- morötter (Jag skär långa remsor med potatisskalaren.)
- lök (strimlas)
- äpplen (skivas tunt)
- aubergine (skivas tunt)
- squash (skivas tunt)
Det blir som grönsakschips och de är jättegoda att äta torkade.
Kommentarer
Trackback