Björknyttigt
När jag stog vid köksfönstret igår såg det ut som om björkarna utanför hade en liten antydan av grönt. Jag var tvungen att gå ut och kontrollera och jo då...
det är på gång. Snart kan vi njuta av musöron.
Varje år funderar jag på att samla sav men jag har inte riktigt fattat hur jag ska gå tillväga. Många samlar de små färska löven och torkar för att använda i mat och te. Det har jag inte heller gjort. Att plocka och torka löv kan ju inte vara någon större ansträgning. Det borde till och med jag klara av.
En vän har ett relativt nystartat företag. Hon erbjuder bland annat smakupplevelser. Hon delar med sig av ett spännande recept där till och med jag borde lyckas få ihop några lövblad. Men maskrossirap? Vår gräsmatta har jag nämnt tidigare. Eftersom mossan har ett rejält övertag på vår gräsmatta trivs inte maskrosorna där.
Björkplättar
1 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl finhackade unga björklöv (eller ½ dl
smulade torkade löv)
lite salt och gärna en gnutta socker
smör till stekningen
Låt smeten stå en halvtimme innan man
gräddar. Gör vackra grönprickiga plättar eller
småplättar. Servera med salta tillbehör (till
exempel skinka eller kallrökt fisk samt lite
gräddfil) eller med söta tillbehör, maskrossirap är en höjdare!
För många år sedan samlade jag och min mamma brännässlor. Vi kokade en god och mustig soppa på de färska skotten. Då och då har jag gjort om det. Fingrarna stack och blev bortdomnade av de små bladen men det var värt smärtan. På våra breddgrader har jag inte hittat några nässlor och är faktiskt lite ledsen över det. Nässelsoppa är också ett vårtecken.
det är på gång. Snart kan vi njuta av musöron.
Varje år funderar jag på att samla sav men jag har inte riktigt fattat hur jag ska gå tillväga. Många samlar de små färska löven och torkar för att använda i mat och te. Det har jag inte heller gjort. Att plocka och torka löv kan ju inte vara någon större ansträgning. Det borde till och med jag klara av.
En vän har ett relativt nystartat företag. Hon erbjuder bland annat smakupplevelser. Hon delar med sig av ett spännande recept där till och med jag borde lyckas få ihop några lövblad. Men maskrossirap? Vår gräsmatta har jag nämnt tidigare. Eftersom mossan har ett rejält övertag på vår gräsmatta trivs inte maskrosorna där.
Björkplättar
1 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl finhackade unga björklöv (eller ½ dl
smulade torkade löv)
lite salt och gärna en gnutta socker
smör till stekningen
Låt smeten stå en halvtimme innan man
gräddar. Gör vackra grönprickiga plättar eller
småplättar. Servera med salta tillbehör (till
exempel skinka eller kallrökt fisk samt lite
gräddfil) eller med söta tillbehör, maskrossirap är en höjdare!
För många år sedan samlade jag och min mamma brännässlor. Vi kokade en god och mustig soppa på de färska skotten. Då och då har jag gjort om det. Fingrarna stack och blev bortdomnade av de små bladen men det var värt smärtan. På våra breddgrader har jag inte hittat några nässlor och är faktiskt lite ledsen över det. Nässelsoppa är också ett vårtecken.
Kommentarer
Trackback