Säsongslut och asiatisk lax med sesamfrön
Då är det slut på skidsäsongen. Skidorna är redan vallade och undanställda i väntan på nästa säsong. Det är med vedmod som jag åker de sista åken och får nästan någon ångestliknande känsla i maggropen för att jag måste vänta i minst sex månader innan jag får åka igen. I dag har jag nött på tillsammans med lilla A (a). Det kändes nästan lite spökligt tomt i backen. Den bara bruna skogsmarken kröp längre och längre ut i pisten. Liftspåret blev smalare och smalare. Nya stubbar och stenar tinade fram. Men vi fortsatte. De sista entusiasterna.
I vår familj är vi väldigt förtjusta i asiatisk mat. Själv tycker jag också om det för att det går så fort att laga. I kväll testade vi en ny rätt och vi kommer absolut att göra den igen. När riset var färdigkokt var även huvudrätten klar. Smidigt, snabbt och enkelt.
Asiatisk lax med sesamfrön, ingefära och soja
4 portioner
3 dl ris
4 bitar laxfilé (á 125 g)
1/2 gurka
1 knippe salladslök
1 lime
Sojasås
1,5 dl japansk soja
1 tsk finstrimlad färsk ingefära
1 röd chilifrukt
0,5 dl socker
1 msk färskpressad citronsaft
1 msk sesamfrön
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Sojasås:
Blanda alla ingredienser, rör tills sockret lösts upp.
Skala och kärna ur gurkan. Skär den i stavar. Skala och klyfta löken. Klyfta limen. Lägg upp det på serveringsfatet.
Stek laxen i 1 msk olja, cirka två minuter per sida. Häll över sojasåsen och låt småputtra i fyra minuter.
Lyft upp laxen på fatet. Slå över såsen.