Trädgårdsfix och impulsmiddag

Värmen har äntligen kommit. Man vet ju aldrig hur länge den stannar. Maken lockades upp ur sängen några timmar tidigare än han hade tänkt sig. Jag tror att han var rätt nöjd när han kom hem efter vår långa morgonpromenad.



Hur länge får vi njuta av värmen? En dag eller en månad? Bara att ta tillfället i akt och njuta av dagen utomhus. Den är dags för den stora trädgårdsfixardagen. Maken påstår att jag har svårt för att avsluta mina  projekt. Jag tycker att jag är mycket effektiv och hinner många olika saker under en dag. ALLT blir kanske inte klart men påbörjat. Under krattningen beklagade jag mig en del över vår mossiga matta. Maken tycker att det är rätt praktiskt med en mossig matta. Då behöver han inte klippa den lika ofta som om den är omossig. Efter en del diskuterande beslöt vi oss för vårens första utflykt till den lokala handelsträdgården för att köpa något som dödar mossa. Maken fick ett telefonsamtal från sin kusin. Det sägs ju att män bara klarar av att göra en sak i taget. Så var det i detta fall. Maken satt kvar i bilen och pratade i telefonen medan jag yrade runt i handelsträdgården och plockade åt mig både det jag skulle ha, det jag tyckte var fint och det jag inte alls behövde. Tyvärr så hade jag glömt plånboken hemma... Så förargligt. Den telefonpratande maken fick snabbt avsluta sitt samtal för att lösa ut frun och alla fina saker hon inhandlat. Kanske det hade blivit lite billigare om han inte hade pratat i telefonen. Vem vet? Men visst är den vacker min nya blomma i en lika ny kruka.



Väl hemma så var ju någon tvungen att laga mat. Under veckan hade jag besökt tyskans deli och köpt hennes egentillverkade grillkorvar. De såg inte alls goda ut. Man är ju van vid att korv ska ha en speciell färg och form. Dessa var grådassigt bleka. Till och med barnen reagerade. När de hade stekts på en stund så blev det i våra ögon en bättre färg på korvarna Smaken på tyskans egentillverkade korvar var återigen en fantastisk smakupplevelse. Alla åt och njöt. Den sista koven delades i exakt lika stora bitar så att hela familjen fick sin del. Till lkorven åt vi mjukkaka och tzatsiki. Sen fortsatte trädgårdsarbetet. Gräsmattan blev inte färdigkrattad men jag satte penseérna som jag köpt och rensade en rabatt. Det gick nog extra fort och lätt eftersom jag fick inviga mina nya fina trädgårdshandskar. Mina fingrar blev verkligen gröna.



Kompis V och mannen i hennes liv kom med en underbar cheese cake. Tydligen har jag vid ett tillfälle bläddrat i en av kompis V´s kokböcker och sett denna kaka och sagt att jag vill ha den. Tur att kompis V har bättre minne än mig. Kakan var ljuvlig så var även sällskapet. Därför bad vi dem komma tillbaka och äta middag med oss. Vi körde en favorit i repris. Asiatisk lax som jag skrev om tidigare i veckan. Hade i vanlig ordning inte alla ingredienser hemma så jag hackade upp isbergssallad och lade på ett stort serveringsfat. Morötter och gurka skars i långa remsor med potatisskalare. När laxen var färdigstek lade jag upp den på salladen och slog sedan soyasåsen över.

Efterrätten hittade jag på nätet i fredags och den lät så god. S1 och jag gjode den under dagen, mellan krattning och blomsättning.

Hallonpannacottapaj

Pajdeg
12 digestive kex
75 g smör
Jag tyckte att det blev för lite pajdeg och gjorde dubbel sats.

Fyllning
3 gelantinblad
3 dl grädde
1 dl strösocker
250 g hallon
200 g philadelphiaost

I receptet står det att pajen räcker till 8 - 10 bitar. Vi var 9 personer som åt och halva kakar är kvar trots att vi tog om.

Kör kex och smör i matbereader. Tryck ut blandningen i botten på en pajform eller en bakform med löstagbar botten. Låt stå i kylen medan fyllningen görs.

Lägg gelatinbladen i skål med kallt vatten. Häll grädde och socker i tjockbottnad kastrull och sjud på svag värme tills sockret har löst sig.

Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur och rör ner dem i grädden. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna något.

Mixa hallonen till en puré. Rör ner creeam cheese och purén  i grädden. Vispa till en slät kräm och häll den i pajform.

Låt pajen stå i kylskået i minst tre timmar eller tills den har stelnat. Servera med färska bär.

Jag gjorde även en mjölkfri variant.
Grädden byttes ut mot iMat. Osten uteslöts helt. Det finns en tofuvariant som säkert går bra. Jag hade istället i två extra gelanntinblad.


Lilla flickan fick smaka på det mesta. Mest lockande var ett par foppasandaler i storlek 45. Mums sa flickan och högg i.



Det här hände igår. I dag har jag faktiskt, med viss hjälp av maken, krattat klart. Dagens lunch var en smakupplevelse som jag skriver om i morgon. Håll ut och se fram emot en härlig smaklöksresa.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0