Sura svartvinbärsmattor
Lånade en godisbok från bibblo. Barnen bläddrade och läskades. S3 hittade flera recept som hon blev sugen på. I ett svagt ögonblick lovade jag henne att vi skulle göra något ur boken en kväll. Hon bläddrade och funderade och bestämde sig till slut för
SURA SVARTVINBÄRSMATTOR
10 gelatinblad
2,5 dl strösocker
1 dl vatten
75 g glykos
100 g svartvinbärspuré (mixa bär om du har i frysen)
1 krm vinsyra
4 krm citronsyra
0,5 dl socker att strö över
1 tsk citronsyra att strö över
Lite för segt för min smak men barnen åt det i ett nafs. Rätt lätt att göra men stelningsprocessen tog sin tid.
SURA SVARTVINBÄRSMATTOR
10 gelatinblad
2,5 dl strösocker
1 dl vatten
75 g glykos
100 g svartvinbärspuré (mixa bär om du har i frysen)
1 krm vinsyra
4 krm citronsyra
0,5 dl socker att strö över
1 tsk citronsyra att strö över
- Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 - 10 minuter.
- Koka upp socker och vatten i en rostfri kastrull. Tillsätt glykos och koka till 150°C.
- Tillsätt svartvinbärspurén och koka massan till 125°C. Dra av kastrullen från plattan.
- Lyft upp gelatinet ur vattnet och rör ner det tillsammans med vinsyra och citronsyra i den varma massan direkt i kastrullen. Låt svalna i rumstemperatur till cirka 50°C, rör om ett par gånger med en slickepott under tiden det svalnar.
- Häll ut massan på två silikonmattor (jag tog bakplåtspapper) och bred ut med en palettkniv (jag tog en slickepott). Låt stå i rumstemperatur tills massan börjar stelna, ett par timmar.
- Blanda socker och citronsyra, strö det över ytan. Sätt in i kylen över natten.
- Markera långa remsor med en sporre eller kniv, cirka 2 cm breda och 12 cm långa. Rulla ihop mattorna med sockret utåt.
Lite för segt för min smak men barnen åt det i ett nafs. Rätt lätt att göra men stelningsprocessen tog sin tid.
Kommentarer
Trackback