Peach melbapaj

Efter en oändlig mängd veckors frånvaro kom kompis K på middag i fredags. En flaska ekologiskt vitt vin, fisksoppa med saffran, dessert och bastu. Det blev verkligen en härlig kväll och vi försökte uppdatera oss på allt som hänt. Fjällturer, spännande möten, shopping... Men jag har ju inte haft möjlighet att handla i fjällen och av någon anledning så har inte heller kompis K handlat när hon har varit i den stora staden U för studier. Det tycker jag var konstigt.

Tidigare i augusti var jag på besök i länets häftigaste trädgårdar. Det har jag ju berättat om. Blev då bjuden på en underbar paj. Och nu var det läge att testa den själv. Gör den! Den är fräsch och god. Passar som fika eller till dessert om huvudrätten är av en lättare karaktär. Eftersom hallonbusken i trädgården har gett en god skörd i år så hade jag även hallon i pajen.

I vanlig ordning ändrade jag en del i receptet och gjorde den bland annat mjölkfri.

Peach melbapaj

Pajskal

3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk socker
1 äggula (Det hoppade jag över)

Fyllning

4 stora äggulor (jag tog 2 ägg)
4 dl lätt creme fraiche (byttes ut mot 2,5 dl iMat)
1 dl strösocker
3 persikor (alternativt nektarin)
1 dl hallon (kan uteslutas helt och då blir det en persikopaj!)

  • Nyp ihop pajdegen och låt den vila i kylen en stund.
  • Tryck ut pajdegen i en form och grädda i 200°C  tills den fått lite färg, ca 15 minuter.
  • Vispa ihop ägg med creme fraiche och socker.
  • Sprid ut hallon i botten av pajen. Skiva persikorna och lägg dem i ett snyggt mönster.
  • Slå över äggsmeten.
  • Grädda pajen mitt i ugnen i 40 minuter eller tills den stannat.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0