Rysspalt
S2 har två rätter som hon verkligen gillar. Den ena är rysspalt. Det har du aldrig hört talas om va? Jag kommer så väl ihåg när vi åt det första gången. Miljön deltog till att smakupplevelsen blev så bra. Det var första året (2005) som den Historiska Marknaden gick av stapeln i Jokkmokk. Kvinnan som drev den lilla restaurangen serverade små rätter i bagarstugan. Bagarstugan är liten och mysig. Elden knastrade i den stora öppna spisen. Det var kallt ute. Det var fullt med människor och vi var hungriga. Det serverades små spännande hemmagjorda korvar. Och så denna rysspalt. S2 surrade om dessa paltar tills öronen nästa ramlade av på mig och jag var tvungen att ringa upp kockan för att få receptet. Hon vet inte varför de heter rysspalt. Hon är uppvuxen i Tornedalen och där har de ju lite närmare till Ryssland. Det är tydligen en rätt som hon har vuxit upp med. Lätta att göra och riktigt goda.
Rysspalt
1 ägg
2 dl vatten
mjöl till en smidig smet
1 tsk salt
300 g köttfärs
4 krm salt
Kavla ut degen tunt. Stansa ut rundlar. Lägg små köttbullar på rundlarna och nyp ihop degen till små bollar. Låt paltarna koka i buljong tills de flyter upp och låt det småputtra i cirka 20 minuter till.
Ät i djuptallrik med buljongen som du kokar dem i!
Historiska marknaden 2005.
Rysspalt
1 ägg
2 dl vatten
mjöl till en smidig smet
1 tsk salt
300 g köttfärs
4 krm salt
Kavla ut degen tunt. Stansa ut rundlar. Lägg små köttbullar på rundlarna och nyp ihop degen till små bollar. Låt paltarna koka i buljong tills de flyter upp och låt det småputtra i cirka 20 minuter till.
Ät i djuptallrik med buljongen som du kokar dem i!
Historiska marknaden 2005.
Kommentarer
Trackback