Saftigt matbröd
För många år sedan var det populärt med bakmaskiner. I vart och varannat hem kan det fortfarande finnas kvar en maskin i någon gömma. Om jag minns rätt så var det många som tröttnade på att alltid få brödet i samma form. Det kan ju vara möjligt. Jag brukar baka frukostbullar. Jag gör degen på kvällen innan jag går och lägger mig och så får det jäsa över natten. På morgonen rullar jag ut degen till bullar som gräddas och är klara tills övriga i familjen masar sig upp. Men nu är de less bullar. De vill ha en annan form på brödet.
Min ugn är fin och bra på alla vis. Det finns en och annan funktion som jag inte använt mig av och instruktionsboken är borta. Jag hade för mig att det skulle gå att ställa in så att ugnen startar efter x antal minuter. Det hade ju varit bra tänkte jag. Det blir ju som en bakmaskin. Ställer in en plåt på kvällen. Ställer klockan så att ugnen drar igång vid 5-tiden och när jag kliver upp är det bara att plocka ut det färdiggräddade brödet. Lätt som en plätt!
Som tur är så bestämde jag mig för att köra detta experiment över en dag för att se att det hela fungerade. Jag gjorde degen och bakade ut det till två limpor. Ställde in plåten i ugnen och satt tiden på fem timmar. Jag hade använt kallt vatten till degspad. Då behöver brödet mycket längre tid för jäsning. Sen for jag iväg i något annat. När jag passerade ugnen stack jag in handen bara för att kolla men jäs...en! Ugnen var ju varm! Och nedräkningen tickade. Jag fattade ingenting. Ropade på maken som funderade och knäppte på alla knappar. Till slut kom han på att den tidräkning som jag använt mig av stänger av ugnen efter den tid man ställt in. Inte startar. Tur att jag testade när vi var vakna! Att grädda ett bröd i fem timmar hade inte varit så lyckat. Speciellt inte över en natt.
Brödet blev i alla fall saftigt och gott.
Saftigt matbröd
1 dl vetekross
3 dl kokande vatten
Låt svälla i cirka 30 minuter
1 dl linfrö
1 påse torrjäst eller 1 pkt färsk jäst utrört i några msk sirap
5 dl grahamsmjöl
10 dl vetemjöl
2 tsk salt
5 dl kallt vatten
Jag får fundera vidare på hur jag ska få limporna att långjäsa och gräddas medan jag sover. Kanske att det finns en funktion på min ugn som jag inte hittat ännu.
Min ugn är fin och bra på alla vis. Det finns en och annan funktion som jag inte använt mig av och instruktionsboken är borta. Jag hade för mig att det skulle gå att ställa in så att ugnen startar efter x antal minuter. Det hade ju varit bra tänkte jag. Det blir ju som en bakmaskin. Ställer in en plåt på kvällen. Ställer klockan så att ugnen drar igång vid 5-tiden och när jag kliver upp är det bara att plocka ut det färdiggräddade brödet. Lätt som en plätt!
Som tur är så bestämde jag mig för att köra detta experiment över en dag för att se att det hela fungerade. Jag gjorde degen och bakade ut det till två limpor. Ställde in plåten i ugnen och satt tiden på fem timmar. Jag hade använt kallt vatten till degspad. Då behöver brödet mycket längre tid för jäsning. Sen for jag iväg i något annat. När jag passerade ugnen stack jag in handen bara för att kolla men jäs...en! Ugnen var ju varm! Och nedräkningen tickade. Jag fattade ingenting. Ropade på maken som funderade och knäppte på alla knappar. Till slut kom han på att den tidräkning som jag använt mig av stänger av ugnen efter den tid man ställt in. Inte startar. Tur att jag testade när vi var vakna! Att grädda ett bröd i fem timmar hade inte varit så lyckat. Speciellt inte över en natt.
Brödet blev i alla fall saftigt och gott.
Saftigt matbröd
1 dl vetekross
3 dl kokande vatten
Låt svälla i cirka 30 minuter
1 dl linfrö
1 påse torrjäst eller 1 pkt färsk jäst utrört i några msk sirap
5 dl grahamsmjöl
10 dl vetemjöl
2 tsk salt
5 dl kallt vatten
- Blanda alla ingredienser och arbeta degen väl.
- Dela i två limpor.
- Låt jästa i 4 timmar.
- Sätt ugnen på 250°C
- Sätt i plåten långt ner i ugnen och sänk till 175°C.
- Grädda i cirka 45 minuter.
Jag får fundera vidare på hur jag ska få limporna att långjäsa och gräddas medan jag sover. Kanske att det finns en funktion på min ugn som jag inte hittat ännu.
Kommentarer
Trackback