Tomater...

Men vad är det för fel på tomaterna? De jag köpte förra veckan hade mögel trots att de låg i kylen. Kylskåpskalla tomater är inte goda. Jag fördrar att ha dem i en skål på bänken så att de är "ätklara". Men se det går inte. Inte om de blir liggandes någon dag för då är det bara att ta dem vidare till komposten.

En helg i augusti fick jag den stora äran att vara tomatvakt åt våra grannar. Deras tomatodling imponerar. Det är häftigt bara att sitta i deras växthus och se den fantastiska växtkraften. Jag undrar hur mycket tomater de har skördat denna säsong. Herr'n i huset har total kontroll. Jag måste kolla nästa gång vi träffas. De har olika sorter. De är gula, röda, bruna och gröna. De är runda, små, mini och plommonformade. Och alla smakar olika! Varje gång ger jag mig in i en tomatprovning och gillar det! Sötman är olika. Konsistensen är olika. Bäst gillar jag nog de små bruna.

Tyvärr så måste jag vandra till livsmedelsbutiken för att införskaffa mitt behov av tomater. Men vet du, jag ska nog sluta med det nu. Det finns så många andra grönsaker som smakar mycket bättre. Nu är jag less. Härom dagen när jag skar upp en tomat var den hård och  riktigt stickig i smaken. Det var inte gott! Ändå hade jag valt den svenska sorten och trodde i min enfald att de skulle vara bra.



När vi var i fjällen blev S3 kompis med en äldre kvinna. Nu är de brevvänner. Kvinnan berättade för oss om sin tomatodling. Nu skickar hon brustablettrör fyllda med de mest fantastiska små vilda tomater. Vid första leveransen åt S3 upp sina tomater med andakt och lät sig väl smakas, mycket medveten om att resten av framiljen var riktigt sugen på att få smaka. Men inte. S3 tyckte att det här var så kul så hon skrev om det till sin nyfunna vän. Med vändande post kom ett stort brev fyllt med tomater och frön till föräldrarna! Jag lovar! Nu blir det egen tomatodling nästa sommar.



Men du måste ju få ett litet tomatrecept också! Den godaste tomatsalladen är nog den enklaste. Jag skär rumsvarma tomater i skivor och strör lite salt över skivorna. Låter det dra i cirka 30 minuter. Ringar lite god olivolja över. Mums!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0