Världens godaste äppelsmulpaj

Trodde inte att det var sant när jag vaknade i morse och SOLEN SKEN FRÅN EN KLARBLÅ HIMMEL! Snabbt i kläderna, hämtade kameran och hunden sen bar det iväg ut. Dimman låg tätt över sjön. Ett svanpar simmade tillsammans i älvornas dans. Oj så poetisk jag blev. Tror nog mer att de kände sig lite småjagade av en människovarelse med kamera. Jag gillar att fota men kan kasst konstatera att jag aldrig blir en fågelfotograf.



Under hösten frossar vi gärna i nyskördat. Jag kan fortfarande sakna äppelträden som vi hade i vår trädgård i Hälsingland. Det är bara att hålla till godo med det som matvarubutiker säljer.

Äppelsmulpaj - 5 pers
ca 800 g äpplen
1 tsk kanel
2 tsk socker
1 krm flingsalt

Smul
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1,5 dl socker
1,5 tsk flingsalt (men jag tycker nog att det var i saltaste laget)

  • Skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och salt.
  • skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Blanda äpplena med kanle, socker och slat i en smord pajform.
  • Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen i 20 - 25 minuter, 225°C.
  • Låt svalna något och servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0