Jokkmokks marknad och bristen att hinna laga mat

Ladies and Gentlemen,
Låt mig föreslå PRÄSTENS KÖK!
Ni som rör er i Jokkmokkstrakterna vet att marknadsveckan har startat och nu riktar vi fokus mot den historiska marknaden på hembygdsområdet. Nu följer hektiska dagar och det är svårt att lyckas med mattider. Det kan vara än svårare att få tid över till matlagning.
I år har marknaden slow food-tema. Det annonseras om flera spännande måltidsuppleverser och arrangemang.
Själv rekommenderar jag varmt Pästens Kök som öppnar idag, måndag den 31 januari och håller öppet till onsdag den 2 februari.
Lunch, traditionell köttsoppa på ren med klimp, serveras klockan 11.00-14.00
Fikaförsäljning klockan 11.00-17.00
Middag, förhandsbokas gärna på plats eller ring 0971-55667) klockan 19.00-21.00.
Varmt välkommen!

Prästens pigor visar middagsmaten vackert upplagd på planka.

S1's värmande kycklingsoppa

När S1 i år 8 hade hemkunskap fick de prova att laga några enklare rätter. Ett recept som hon tog med sig hem och som vi (jag) tillagar är en värmande kycklingsoppa.
I receptet ska man använda kycklingfile och hönsbuljongtärning. Men varför, när det blir en underbar buljong på kokt kyckling. Så här kommer min omarbetade verision.

En hel kyckling kokas i
2,5 liter vatten
5 tsk salt
3 lagerblad
10 svartpepparkorn.
Jag har svårt att bedöma koktiden eftersom jag oftast använder en digital köttermometer som visar exakt temperatur och köttet slipper bli överkokt.

Strimla en purjolök. Skär gärna med av den gröna delen också.
Strimla en röd paprika.
Låt grönsakerna koka med i den silade buljongen.
Tillsätt kycklingen skuren i lagom stora bitar.
Bryt ett paket nudlar (250 gram) i bitar och låt det koka med i soppan.
Cayennepeppar efter smak. Jag brukar ta 1 - 2 krm.
Soppan är klar när nudlarna har bra tuggmotstånd.
Receptet räcker till fyra - sex personer.
Om det blir lite över passar det utmärkt till lunchlåda eller snabbmiddag för någon som är på väg...
Ibland gör jag soppan klar dagen innan och tillsätter nudlarna då den ska serveras. Jag tycker att soppor och grytor smakar som bäst när de fått dra i sig kryddor en dag eller två. Underskatta inte rester!
I dag var jag riktigt nöjd med mig själv. Den tillfälliga restaurangrörselsen slog upp dörrarna klockan 17.30. En viss förberedelse behövdes och ändå hade jag middagen klar så att vi hann äta tillsammans innan jag for iväg.



Morgonkaffe

Vaknar efter en god natts sömn. Pigg och utvilad. Kaffedoften kittlar i näsan. Maken har bryggt extra starkt kaffe med lite kardemumma i. (Underbart! Bullsuget tillfredställs utan extra energi). Jag hettar upp mjölken och vispar så att det blir ett härligt skum. Sen blandar vi hälften mjölk och hälften kaffe. Småpratar och fnissar åt Anna och Tengby som underhåller i bakgrunden. Går igenom dagens attgöra-lista och känner att jag har total kontroll på dagen.

Trodde du på den?
Drar täcket över huvudet när klockan ringer 07.30. Knappt sex timmars sömnt och jag behöver gärna åtta timmar för att vara en någorlunda trevlig människa. Försöker snabbt memorera varför jag måste kliva upp. Just ja, tio ouppackade kassar står kvar i köket (utom kyl- och frysvaror men det är en annan historia), disken från allehanda olika maträtter som tillagades under natten är kvar. Jag har själv lämnat det men jag blir på än sämre humör när jag kommer in i köket och diskbänken bognar av grytor och andra kladdiga kökstillbehör. Huset är till hälften städat. Tvättstugan är en röra och där ska den uruguanska skolflickan som gästar oss i två veckor tillbringa sina första nätter tillsammans med S1. Stackars lilla U-flicka. Här kommer hon till ett land som är kallare än deras frysskåp och så hamnar hon i en tvättstuga. Man kan ju vända på det! Vad spännande att sova i en varm tvättstuga när det är så frysandes kallt utomhus. Nu har jag tappat tråden och inser att jag måste göra om attgöra-listan igen för att överhuvudtaget få lite struktur på dagen. Men jag känner en doft av kaffe! Åhhh, gulliga maken har nybryggt kaffe och den härliga doften sprider sig genom huset. Jag ska bara..... 30 minuter senare fyller jag min mugg till hälften med kall mjölk. Något annat hinns inte med. Slår på kaffet... slår... Men vad in i!!! Det är slut! Jag fick tre droppar! Den till vardags kontrollerande lugna makan får ett hysteriskt utbortt och skriker rakt ut "DET ÄR SLUT PÅ KAFFET!!!" Maken, som trots de 21 åren tillsammans med mig fortfarande inte lärt sig att humöret kan skifta från stress till ilska till totalt lugn (ja ja. Det händer sällan men det händer faktiskt i bland) inom loppet av en halv sekund fick tväront i magen. Jaha. Är det mitt fel att han inom loppet av 30 minuter hällt i sig en hel kanna kaffe på egen hand? Själv har jag en rungande huvudvärk. Laddar kaffepannan med nytt kaffe till MIG. Tänker hälla upp den kalla mjölken som till viss del är utspädd med kaffe i en kastrull..... just ja, den enda kastrullen som var ren i morse är nu nedkladdad med torkad gröt. Suck. Snabbdisk, värmer mjölken och springer i väg för att fixa något. Mjölken! Det är bra med induktionsspis. När det kokar över så slås spisen av. I allafall när nästan alla mjölk har kokat över och täcker hela spisen. Kaffet är gott. Maken är utskickad med hunden och nu ska jag rusa vidare. Eftersom jag har som ambition att planera middagarna så blir det kycklingsoppa på den nyligen inköpta färska kycklingen (som har en alldeles egen historia. Men den får du höra en annan gång) i kväll. Om inget oförutsett händer.

Det blir inte alltid som man tänkt sig.

Lördag. Ledig dag. Då borde man kunna fixa till en mysmiddag till familjen. Planerar i god tid och plockade upp renstek och löjrom ur frysen redan i gårkväll. Det är mycket god planering. Men... någonstans i planeringen glömde jag marknadsförberedelserna. Den lilla utställningen var tvungen att besökas för att fixa det sista. Doppresent inköptes i god tid för att slippa uppleva en otäck känsla nästa söndag när dopet går av stapeln. Första marknadsgästen kommer i morgon varpå hela huset ska städas grundligt. Men jag kan inte förstå varför huset blir än stökigare när man drar igång med storstädning. Suck. En kryddig lag till det glödgade vinet som ska serveras på den lilla restaurangrörelsen kokades. OCH avsmakades med kollegan. Vi var tvungna att provsmaka lite mer innan kollegan trallade iväg mot sitt hushåll. Eller, hon blev utslängd för att jag och maken var tvungna att marknadshandla och affärerna skulle stänga om trettio minuter. Så vad händer? Jo, det äkta paret rusar in på den lokala ICA-butiken med en lång inköpslista. I vanlig ordning träffar vi på människor som vi MÅSTE prata lite med. Efter en stund ropar man ut i högtalaren " klockan är 19 och butiken stänger NU". Det har jag aldrig upplevt tidigare. Kan det vara den yngre generationen som är less på storhandlare som inte riktigt hinner med sin dag? Vagnen var välfylld varpå maken ställde sig i kassakön (fler än vi var sena:)). Jag sprang runt och hämtade de vi glömt. Yes! Där fick jag in ett motionspass. Kan även kallas intervallträning. Rusa till mjölkkylen, en mjölktetra i vardera hand, några utfall tillbaka till kassan för att upptäcka att vi bara köpt ett (1) paket bregott! Med ett fullt hus räcker det max tre dagar. Vem har tid att handla nästa vecka? Inte jag. Kom till skott tänker ni! Och ni som känner mig tänker, "nu tappade hon tråden...igen". Men nej då. S1 meddelade strax innan vi for till affären att hon skulle dra till grannbyn för nattliga aktiviteter och ville ha mat, på engång. Visst mamman fixade snabbt som attan en värdig middag. Därmed blev det inte en riktig familjemiddag. En var som ute ur leken.
Väl hemma med tio (10) stora matkassar (alltid tygkassar. Okey. Visst. Ibland glömmer jag tygkassar eller impulshandlar och då kan jag väl köpa en plastkasse då. Men oftast spricker de innan jag kommit hem. NEJ. Jag packar dem inte för mycket. Det är bara dålig kvalitet) väntar en vrååålhungrig S2. Och hon ska faktiskt bort och kompisarna har inte tid att vänta på henne så hon måste få mat NU.

Kassarna landar i en röra mitt på köksgolvet till hundens stora glädje.
Till bloggens huvudämne. MIDDAG.

Maries festliga hastverk
Den väl planerade middagen ändrade snabbt karaktär till ett hastverk. Den färdigtinade steken var inte en vanlig rund fin stek utan mer som tjocka olikformade skivor av en stek. Den saftiga steken förvandlades snabbt till en skavstek. Undrar vem det var som frös in bitarna och skrev stek på påsen.
ca 200 gram valfritt kött/person
(rätt uppfattat. Vi gillar kött) skärs upp i tunna skivor. Stek i olja och krydda med salt och peppar.
Potatisen
, som jag tänkt riva och steka långsamt till en kompakt potatiskaka, skars i små bitar och stektes i olja. Kryddades med krossad rosmarin, salt och svartpeppar.
Och nu mina vänner, dagens miss. Ni som känner mig kommer nog att backa tillbaka för ni kommer absolut inte att tro det ni läser. I min välplanerade middag hade jag tänkt servera Bettans oslagbara pepparsås. Otroligt god och jag har längtat efter denna sås. En god sås innehåller oftast grädde. Det glömde jag att införskaffa under racershoppingturen. Men creme fraiche köpte jag till löjrommen. Dock lätt-varianten men det går lika bra - trodde jag  ja! Jag är helt övertygad om att det tidigare har stått "kokbar" på dessa burkar, men inte längre. Jag bekräftar, den är inte kokbar. Resten av familjen tystnade och höll tyst i minst två minuter när det gick upp för mig att eländet skar sig totalt. Så istället vispade jag snabbt ihop ICAs pulver-bea. Nu undrar du säkert vad pulver-bea gjorde i min skafferilåda. Jo, det var out of date och säkert kvar från någon sommartur i fjällen. Den som spar han har. Jag rekommenderar det INTE. Och det matchar inte alls Bettans gudomliga sås. Medan såsen vispades ihop så fixade jag världens godaste förrätt. Den bjöd inte på några otrevliga överraskningar.
Löjrom på tunnbröd
Löjrom
hackad röd lök
creme fraiche (jag kommer aldrig mer att köpa lättvarianten (hur tänkte jag egentligen?)
tunnbröd
bregott

Sorry S1. Du valde vännerna och missade förrätten:) S2 mumsade och meddelande att när hon blir stor så ska hon äta löjrom minst en gång i veckan. S3 ville även ha hummer lite oftare men det är en annan historia.
Kära läsare, nu får ni hålla ut. Jag lovar, det kommer att serveras stek till middag (men inte inom den närmaste veckan) och då blir det Bettans oslagbara pepparsås!

Blodplättar till fredagsmiddag.

När vi flyttade från Hälsingland till Lappland så blev det en viss förändring i maträtterna. Lamm- och nötkött byttes ut mot ren- och älgkött. Istället för strömming så äter vi sik och röding. Visst kan jag längta efter färska strömmingsflundror men de råvaror som det lappländska skafferiet bjuder på är helt enorma.
Det som jag har haft svårast att anpassa mig till och att äta är blodmat. Jag arbetade som kostchef åt kommunen och kom in i köket där man i en av de stora grytorna hade rört ihop en smet som var blodröd. Man ska ju absolut inte ha någon förutfattad mening men det kändes hårt att tugga och svälja de kompakta blodpaltarna som var fyllda med rimmat fläskkött. De tre essen blev serverad blodpalt hos sina vänner och bönade och bad om denna rätt hemma. Jag tyckte att det skulle vara synd att förstöra deras aptit och lät dem glatt serveras palt vid andras matbord.
Nåväl, man blir klokare med åren. I höstas fick jag renblod av bekanta. Tillslut var jag tvungen att prova, men det tog emot. Plättar har jag ju hört talas om så jag lade ut en fråga på facebook och undrade om någon hade ett bra recept och vips hade jag flera recept att välja på.

5 dl renblod
5 dl vatten
2 tsk salt
ca 6 dl vetemjöl.
Smeten ska vara mittemellan pannkakssmet och tjockpannkakssmet i konsistensen.

Stek småplättar. Servera lingonsylt. Det är säkert gott med bacon eller fläsk till.


Och hur går det? Faktsikt riktigt bra. Jag vispar smeten så det stänker röda prickar på kaklet. Steker små söta plättar och maken och essen äter lyckligt stora portioner. Till och med den lilla hunden står på lur och hoppas på en bit. Själv är jag proppmätt efter fyra plättar.



Det här receptet räcker till minst tio personer. Hela familjen åt (maken klämde i sig 12 plättar:D) och det räcker absolut till en restmiddag också. Man skulle kunna tro att det är smarriga chokladkakor. Eller hur?

Vad ska vi äta till middag?

I vår familj är det en fråga som ställs var och varannan dag. Oftast är det nog jag som ställer frågan till mig själv. Måste erkänna att jag är rätt dålig på att fråga övriga familjen vad vi ska äta eftersom det alltid är JAG som fixar maten. Men när jag ställer frågan så är det alltid S2 som kommer med förslag. Rysspalt eller vårrullar. Suck. Krävs en viss förberedning.
Jag är en fena på att koka soppa på en spik. Ser det som en utmaning att trolla fram något gott och aptitretande av rester som ska räcka till minst fem personer.
Framöver så kommer jag att dela med mig av mina middagstips och favoritrecept. Kanske är det något som faller dig i smaken. Kanske att du genom mig får tips på en lättlagad rätt.
Låt dig väl smakas!



Så här kan det se ut på faten efter en lunch i trädgården. Maken ser oförskämt nöjd ut. Och det är klart, en mätt mage ger ett glatt sinne.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0