Askblont eller mjöldamm?

Bläddar igenom en av döttrarnas reklamblad från Kicks, i brist på annat. Kommer till sidan "Beauty guide" där man visar vårens nya hår. Det är ju inte direkt vad jag vill ha så här på morgonkvisten när håret hänger i testar. Ovårdat? Ja? Oklippt? Ja. Enkelt att sköta? JAAA! Rafsar igenom håret på morgonen med kam... Nähä. Ingen kam i närheten. Det går lika bra med fingrarna. Snurrar ihop håret i nacken och fäster med några spännen. Sen trillar det ur några testar (läs hårlockar) här och där för att längden är lite för kort.
Men vad är det jag läser?!?!?!
"1. Svep luggen bakåt och spraya den på plats i en slarvig uppstättning med mycket volym.
2. Gör uppsättningen slarvigt med många nålar. En "smutsig" blond nyans med lite gråa toner är hetaste färgen för våren.
3. En liten längre lugg som sveper över ögonbrynet är vårens bästa längd. LIte lockar i håret ger en lekfull, härlig känsla."
För en gångs skull är jag före min tid! I fortsättnignen ska jag inte tvätta håret efter en hel dag i bageriet eftersom det enligt ovan beskrivning är helt rätt. Att byta ut den smutsblonda tonen till en mjöldammston kan ju inte spela någon roll?

En liten smula

Mina barn är de vackraste mest intelligent superduktiga barn som vandrar på denna jord. Känner du igen dig? Det är väl en typisk mammakänsla kan jag tro. Men jag kan också glömma bort det lika fort och tycka att jag har värsta slavmajorna som inte städar sina rum, inte plockar undan, inte.... Inte alla tre då. Samtidigt. En och annan är faktiskt lite ordningsam.

Under vintermarknaden svällde dock mammahjärtat. Tårarna svämmade över och jag var så himla stolt över S1 som tillsammans med sina två vänner hade en konsert på Ája. Var du inte där? Synd för dig. Kanske du får en andra chans nästa år. Jag hade med mig en reseledare som besökte marknaden med en grupp. Hon blev så imponerad så att hon bokade en föreställning med ungdomarna till sin grupp. Det var väl ett bra betyg?

Jag har redan lagt upp tre låtar på facebook. Den här är min absoluta favorit. Det var deras första låt på repertoaren och det var nog mycket nervositet så lite fel blev det. Men charmigt och bra framfört ändå. Förlåt S1. Slå mig inte! Jag lovade att inte lägga upp den på fb men vi pratade aldrig om bloggen.

Lyssna och njut av.... Higher.

 

 


Rårakor med laxröra

Nu är det nog dags för ett middagstips igen.

För något år sedan blev jag bjuden på middag av en god vän när jag besökte Stockholm. Hade varit i Frankrike i en vecka och var rätt trött på bröd så jag valde en råraka med skagenröra. Det var vekligen gott och jag täntke att jag skulle bjuda familjen på denna goda anrätting... snart. Men så blev det inte.

Härom dagen led vi i den lilla lanthandeln av idétorka när det var dags för middag. Även nu är jag lite less bröd. Det blir rätt mycket av den varan. Det ska smakas. Det äts i brist på tid och fantasi. Det äts färskt. Det äts lite ofärskt. Det äts rätt ofta. Men som sagt. En blixt slog ner från himlen när jag serverade kunder vår specialmacka med laxröra. Så denna afton avnjöd vi en lättlagad underbar middag.



Rårakor med laxröra
Riv potatisar, 2 - 3 stycken per person. Smält smör i en stekpanna och pressa potatisarna. Stek på svag värme. Lossa under potatiskakan med en stekspade. Ta ett lock som är större än stekpannan och vänd på hela härligheten. Låt sedan kakan glida tillbaka i stekpannan för att få färg och form på den andra sidan. Salta och peppra.

Laxröra
200 g gravad lax
2 kokta ägg
2 dl creme fraiche eller gräddfil
Fint hackad purjolök
2 msk senap av valfritt märke
salt
peppar

Marknadsminne

Nu har det gått mer än en vecka sedan vi hade vintermarknad. Marknadslördagen bjöd på -40C. En vecka senare, i lördags, var det -4C. 36 graders skillnad på en vecka. Tänk om det skulle skifta lika mycket under sommaren. Kan bara konstatera att vädret (trots variationer på sol och regn) är mer stabilt temperaturmässigt sett under sommarmånaderna.

Nå, till mitt lilla marknadsminne som får mig att fnittra. Vårt hus fylls på rätt bra av gäster under marknaden. Det är vänner, släktingar och knallar som bor hos oss. Det är alltid lika trevlig när huset fylls på. Ibland sover maken i husvagnen och så får även hans fru göra. I år var ett sådant år. Strax innan vi skulle lägga oss kollade maken temperaturen i husvagnen och konstaterade att det var 0 grader. Han funerade hur vi skulle göra men jag tyckte att det var ett perfekt tillfälle att testa våra fina sovsäcker som vi köpte för sju år sedan men inte haft tillfälle att testa tidigre. De ska klara några minusgrader. Perfekt! Så maken och jag packade oss ut i husvagnen. Jag hade klätt mig i ylleunderställ och mössa. Kröp ner i sovsäcken och njöt av den friska luften. Maken funderade.... Efter en stund sa han "Om man fryser ihjäl när man sover så kommer man inte att vakna..." Nä. Så är det nog tänkte jag och svarade med ett god natt. Vaknade pigg och utvilad nästa morgon. Maken hade sovit mindre bra. Han ville nog ha koll på att vi inte frös ihjäl.




God morgon

Jag menar inte godmorgon utan att det blev en (med betoning på god) ja, för att återupprepa mig, god morgon.
Visst, jag är morgonpigg. Men behöver ändå en liten påminnelse av väckarklockan. Men detta ljud, eller rättare sagt oljud kan förstöra hela morgonen. Pip pip pip. Trudeluttarna i min telefon består endast av enerverande pipljud på olika sätt och ljudnivåer. Därför bad jag S1 att fixa till något bättre och trodde att hon skulle kunna ladda ner eller föra över en vacker pianotrudelutt till mig. Så blev det inte. Efter en stund blev flickan kreativ och spelade in "mamma, mamma! God morgon. Kliv upp nu mamma" med sin snälla mjuka röst.
I morse vaknade jag med ett leende på läpparna när jag hörde"mamma, mamma!" Klarvaken och på gott humör knäppte jag av larmet. Maken hann också höra och vakna, studsar upp ur sängen, "Vad vill du gumman?"

Hårdträning

Japp. Nu har jag bestämt mig. Jag ska träna. Riktigt hårt. I dag höll jag ut i 15 minuter. Kände av mjölksyran och fick sura blickar från S2 som tyckte att jag använde min telefon för mycket och pratade för högt. Men jag behöver något som distraherar mig i min täning... så att jag inte ger upp.



Om soffan är nog stor så kan man ju träna tillsammans med någon. Då kan det ju gå lite lättre. Hänger du med?

Sammanfattning av marknaden



Marknaden börjar (sedan några år tillbaka) med spännande dagar i Prästens Kök tillsammans med kompisP. Under middagarna bjuder vi alltid på någon form av underhållning. I år spelade och sjöng Daniel Wikslund. Det var riktigt bra. Ni som inte var där missade verkligen något.



Huset är som vanligt välfyllt av både vänner och gäster. Det är bäst att man ser upp, för snabbt har jag satt både den ena och den andra på arbete. Här har vi gode vännen S i full färd med att montera mina bilder som hängt på Jokkmokks Tenn. Tillsammans med mina fotohäxor M och G har vi haft en liten utställning i foajen. Bilderna finns kvar så åk gärna dit och titta om du är i krokarna.



Den lilla lanthandeln flyttade in på matmässan på Kaitumgården. Vi fick mycket positiv respons och hoppas att fler kommer förbi den lilla lanthandeln.



En sväng till öltältet hör marknaden till. I år fick vi sällskap av ungdomarna.



En kall marknad har vi fått uppleva. Det här var inte kallaste dagen. På lördagen var det -40,5C hos oss. Burr.



Återigen bjöd naturen på en galet vacker vy på väg till den lilla lanthandeln.



Årets underhållning framfördes av S1 och hennes två vänner. Galet bra. Stolt mamma. Tårarna sprutade. Om jag får så delar jag med mig av örongodis längre fram.



Bister marknadslördag. Frysande kallt vilket gjorde att det var lätt att ta sig fram mellan marknadsstånden.



Den årliga chokladnjutningen på Systrarna Märaks chokladcafé. Samma beslutsvånda som vanligt. Längtar redan till nästa års chokladfrosseri.



I dag har jag snurrat runt i samhället med de sista av mina marknadsgäster. Och nu mina vänner.... är det dags att påbörja planeringen av marknaden 2013. Gott Nytt År!

Marknadslördag

Fryser om fötterna fast jag är inomhus. -40,5°C säger utomhustemperaturen. Exotiskt? Oh yeah. Men inte vill man stanna ute länge.

I går var jag ner till den lilla lanthandeln. Lånade bil eftersom vår inte alls ville vara med. Ett återkommande problem under marknaden. Varför väljer vår bil att ALLTID lägga av denna bråda helg? Kallt. Jo men visst, men inte alltid lika kallt.

Men vet du? Jag lägger inte av. Byter om och drar ut till en dag fylld av nya spännande möten.


Marknadsväder

Historiska marknaden är avklarad. Första gruppen är hemskickad. Bildena till årets utställning är på plats. Första dagen på matmarknaden är avklarad.
Vi bestämde oss för att gå ut en sväng i kväll. Valet av klädsel var riktigt svårt. Många plagg och skor är i den lilla lanthandeln så jag fick hela tiden tänkta om. Till slut var jag nöjd. Men först skulle jag gå ut med hunden i fina lila yllekappan med matschande stövlar. Men rackarns vad jag frös! Det var ju bara -21 idag! Vände om och sprang hem. Försökte tänka om. Det blev de nya superyllekallingarna med en klänning, ylletröja och fina killingpälsen. snörade på mig bällingskorna. Sen var det färdigfryst! Det är ju en rätt häftig känsla att sitta i en tältkåta (modell superstor) och umgås och veta att det är ruggigt kallt ute. Kollar på temperaturen som stadigt går ner. Nu läser vi -34,8. Perfekta marknadsförhållanden... tycker en del besökare.

RSS 2.0