Måltidssammanställning

Nu börjar semestern lida mot sitt slut och vi har gjort ett övernattningsstopp i Pite hos våra goda vänner som bjudit på ett fantastik middag, Ceasarsallad. Jag lovar, recept kommer. Vi kommer att testa denna sallad på hemmaplan. Nu är vi mätta och belåtna och det är svårt att klämma i sig ett glas rosé. Det ryms helt enkelt inte.

På Gotland hann vi, förutom allt egettillagat, testa en del restauranger.

Leva, mellan Visby och Kneipbyn, har grillbuffé några kvällar i veckan. En grillbuffé dukades upp i den vackra trädgården omgiven av gotländska lador i kalksten. Maten gick inte av för hackor. Hängmörad entrecote, lammfärsspett, foliepaket med lax och grönsaker, bakad färskpotatis från Gotland, goda såser och fräscha sallader. Allt var natuligtvis närproducerat. Till dessert serverades färska jordgubbar med kardemummagrädde. Efter denna fräscha buffé rullade vi tillbaka till campingen och jag stöp i säng. Allt för mätt för att sitta upprätt och vara trevlig.



Krusmyntagården hade vi läst om och även hört gott om. Det ligger i närheten av Lummelunda. Men det var en riktig beviskelse. Dyrt och små portioner. Jag beställde en räkmacka. När jag fick den kommenterade jag till servitören att det smakade LEVER av den. "Det är ju smörgåstårta" fick jag till svar. Detaljer som kan få mig att sura till och restaurangen får ett stort minustecken med löfte om att jag aldrig mer kommer tillbaka. Maken beställde strömmingsflundror med potatismos. Vi bytte tallrik efter halva portionen men faktiskt, levermackan smakade bättre. Strömmingen var mest troligt Findus djupfrysta som snabbtinats i fritösen. Krusmyntagården var nog vårt enda dåliga drag.

Maken och jag snurrade runt på tvåens en dag. I Katthammarsvik åt vi lunch på det lokala rökeriet. Vi var så hungriga och menyn så lockande så vi beställde tre olika rätter. Färska och rökta räkor, fisksoppa och rökt lax. Vi njöt i solen och skulle gärna återvända.

På Fårö laddade vi på restaurangen vid Sudersand en kväll. Stenugnsbakad pizza till barnen och de var mycket nöjda. Vi vuxna fick ett smakprov och det var riktigt gott. Maken åt farsans hamburgare och var riktigt nöjd med den. Själv åt jag en lammburgare på grovt bröd med strips på färsk gotländsk potatis.  Även denna gång var vi mätta och nöjda.

Den absolut största upplevelsen bjöds vi på hos Creperie Tati. Ett par, mannen från Sverige och frun från Frankrike, driver denna verksamhet. De serverar crepes som både huvudrätt och dessert med massor av spännande tillbehör. Stället såg ut som en gammal bilskrot med viss installation. Jag måste nog säga att det var väldigt mycket installation över hela stället. Bilder kommer när jag laddat ner från kameran.



Växbo Korg utanför Bollnäs i Hälsingland var också en härlig matupplevelse. Vi hade hälsat på släkten och lunchtiden var passerad och familjen hungrig. Maken hade nog planerat in ett lunchstopp på Statoil men blev utbuad av frun som absolut ville till Växbo Krog. 145 kronor för dagens rätt. Då ingick varken dryck eller kaffe. Maken var mindre imponerad ända tills han fick sin tallrik med wallenbergare, serverad med färsk potatis från Växbo, rårörda lingon och ärtpuré. Galet gott. Själv beställde jag en gravlaxtallrik som var fantastisk men jag hade gärna bytt med maken efter halva portionen men det kom inte på tal.

Mätt och belåten närmar vi oss vardagen. Inte för att vi kommer att återgå till några gamla vanor. Vi fortsätter att njuta av sommaren och goda maträtter.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0