En variant av Bouef Bourgoin med potatis och palsternackskompott

Har någon gång hört uttrycket att vinet gifter sig med maten men inte fattat vad det innebär. Men i lördags smällde det till i smaklökarna och jag fick en riktigt häftig smakupplevelse. Smuttade på vinet och det var helt okey. Började äta av grytan och tog en sipp vin och.... WOW!

På den lilla butiken med den gröna skylten i vår by hade man inte en flaska av bourgoinvin att sälja. Vad de däremot har är en enormt serviceminded personal. Trots kö så fick maken hjälp att hitta passande vin till matlagning och att dricka till. Och det var en jackpot!

Gryta
1 kg oxhögrev (jag tog 1,5 kg renbog)
2 morötter
1/2 selleri
8 scharlottenlökar
1 hel vitlök
2 msk socker
7 dl rödvin (jag tog en hel flaska)
2 lagerblad
lite smör eller olja
1/2 msk torkad rosmarin
2 - 3 msk maizenamjöl
salt och peppar
  • Skär köttet i 5*5 cm stora bitar.
  • Skala morötter, lök och selleri. Halvera vitlöken rakt över klyftorna
  • Smält socker till ljus karamell i en rymlig gryta. Häll på vin, buljong, grönsaker, rosmarin och lagerblad.
  • Bryn grytbitarna i stekpanna, salta och peppra och lägg i grytan.
  • Koka ur stekpannan med lite vatten mellan varje köttomgång och häll vattnet i grytan.
  • Fyll på med mer vatten så att det täcker köttet när alla bitar ä stekta.
  • Låt det hela småkoka i två timmar. Skumma då och då.
Grytan blir godast om man gör den färdig dagen innan servering. Då utvecklas smaken maximalt.

Kompott
1 kg potatis
2 palsternackor
1-2 msk smör
1 msk creme fraiche
1 - 1,5 dl mjölk
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
socker
  • Skala potatisen och palsternackan och skär dem i grova bitar.
  • Lägg i kastrull och fyll på med vatten. Salta.
  • Koka tills de är mjuka.
  • Stöt dem då till mos. Blanda i smör, creme fraiche, mjölk och finriven vitlök.
  • Smaka av med salt, peppar och socker.
Syltad gurka
1,5 dl vatten
1 dl socker
0,5 dl ättika
1 gurka
2 röda lökar
1 liten bit pepparrot
  • Koka upp vatten, ättika och socker tillsammans med den skalad epepparroten.
  • Skala lök och skär den i klyftor. Lägg ner löken i syltlag och ställ åt sidan att svalna.
  • Hyvla gurkan tunt och blanda ner den i lagen. Låt dra minst två timmar före servering. Gärna ett dygn.
Vintips!
Till grytan använde jag Palazzo. Ett rött vin från Puglia-distriket i Italien.
Vi drack Mas Louise. Ett Cotes du Rhone-vin som var mycket prisvärt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0