To Tjirsa with.....

.... ja inte är det kärlek kan jag säga.
Björnprojetet som pågår i Kåbban kan nog bli ett lyckat projekt. Man får fram riktigt bra information. Man ser också tydligt hur björnarna far fram bland renhjordarna i Udtja Sameby.
Det finns cirka 28 björnar enligt spillningsinventeringen i området. Enligt forskningen multiplicerar man 28 björnar med 1.5 och får då 42 björnar. Av dessa bär 7 stycken sändare som är uppkopplad till GPS. Det är dessutom märkt 1100 dräktiga vajor med sändare. Man kan alltså följa dessa björnar och se exakt hur de rör sig. Sändaren skickar iväg signaler var 30:e minut då björnen rör sig. Då björnen träffar en vaja med sändare ger björnen 1-minuts positioner. Om björnen stannar lite längre på ett ställe så går det fram tätare med signaler och det blir många signaler på ett litet område, ett sk kluster. Med största sannolikhet vet man att björnen stött på ren och förmodligen dödat/ätit upp en kalv eller flera kalvar på detta ställe. Det är väldigt sällan som man inte hittar dödade renkalvar eller några benbitar från en uppäten kalv i klustren.
Tjirsa, som jag fick följa, har verkligen jobbat på bra. Eller obra ska man kanske säga. På åtta dagar har hon fällt 29 kalvar. Vi hittade ytterligare tre. Och för var dag fäller hon fler och fler.
Men vad är en björn av.... ja hur många? Nu menar jag inte att man ska ut och skjuta alla björnar som finns. MEN... det kanske börjar finns för många? Och det är kanske dags att inse att björnen i vissa näringar är ett stort problem.
Nu tycker jag att det är dags att räkna lite. Om vi antar att alla alla björnar inte är lika effektiva som Tjirsa utan fäller i genomsnitt 12 kalvar. Och i det här fallet rör det sig om 42 björnar. Då har man i byn tappat cirka 50 procent av kalvarna. Jaha tänker du säkert och de får säkert bidrag från Staten. Jo men visst. Den är på 24 000 kr, som ska delas med Rödingträskgruppen som ingår i Udtja sameby. Så Udtjagruppen får alltså 12 000 kr. Men bidraget täcker ju inte upp förlusten. Kalvarna som ska hjälpa till att föryngra och bygga upp hjorden finns ju inte mer. Det är ju inte som så att en renägare kan fara iväg till Skåne på en auktion och köpa nya djur så som en bonde kan. Det som dör är borta. For ever.
  • Hur skulle det se ut om björnen gav sig in i en kohage och slog hälften av alla kor. Jag bara undrar.... skulle det bli

    rubriker i tidningarna?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0