snigelfamiljen
Aldrig har det tagit så lång tid att färdas genom den nordligaste delen av vårt rike. Men aldrig har vi heller haft så mysigt.
Män (ialla fall min man) är vid vissa tillfällen lättlurade eller låt mig vara lite mer ödmjuk - lättstyrda. De flesta män får säkert rysningar och allergiska anfall när man påbörjar att utala namnet på den giganstiska världsetablerade svenska möbeltillverkaren. Men vet ni min make, han har minsann hittat sin lilla favoritdel av butiken - varmkorven! När jag föreslår ett snabbt stopp så tindrar hans ögon ikapp med den konstant hungriga hunden. Sen flyter allt snabbt och smärtfritt. Jag joggar lätt igenom butiken och plockar åt mig det jag behöver medans mannen lyckligt parkerar vid korvståndet där han glatt mumsar i sig tills jag kommer tillbaka och styr honom därifrån. Varje gång är han lika lycklig över att han lyckats äta såååå många korvar för så lite pengar. Varje gång måste han också få föra diskussionen om hur man kan sälja så billig korv och fortfarande tjäna pengar på det. Han har i allafall räknat ut att företaget säljer kopiösa mängder korv (bara med tanke på hur många han lyckas klämma i sig) så även om det bara är ett öre i avance så ger det klirr i kassan.
Maken hävdar å det bestämdaste att det kostar 1000 kronor i timmen att vistas i butiken. Vad han menar är att det är ungefär vad man lyckas göra av med. Denna gång var jag mycket fokuserad och visste precis vad jag skulle införskaffa.
Vi spenderade natten vid en trevlig och ren rastplats. Borden på rastplatsen hade även besökts av allehanda fåglar som lämnat sina visitkort. Ett äldre par, som också var på drift med husvagn och som även hade många års erfarenhet av campingliv lånade glatt ut sin vaxduk till oss. Genast blev frukosten mycket trevligare. Ideén om en egen vaxduk föddes och målet på resan blev ett stopp i Sundsvall på IKEA.
Efter inköp av vaxduk och makens andrafrukost besående av x antal korvar (jag vill inte veta hur många han åt) rullade vi sakta vidare mot nästa stopp. En fikapaus hos de utflugna föredetta grannarna som nu har blivit nordhälsingebor. De har köpt en fantastisk gård som har några hundra år på nacken. Familjen har utökats med får och getter. Återigen fick jag denna känsla av lyixig tillvaro när vi har tid att stanna för att bara umgås en stund.
Efter en trevlig pratstund med kaffetår rullade snigelhushållet vidare på sin färd. Vi blev rekommenderad en mindre väg "mellan sjöarna" av fru N. Sjöarna vid detta sammanhang var inget mindre än Dellansjöarna. Ytterligare en fantastisk landskapsbild i vårt vackra land. Jakten på det perfekta lunchstället påbörjades. Vi ville bada, sitta bekvämt och ha en vacker utsikt. Ibland kan man inte få allt men det var i alla fall myggfritt och vi fick inviga vår nyinköpta vackra vaxduk.
Sen var det dags för dagens sista etapp och lagom till middagstid rullade vi in hos min käre far. Han, som levt ensam i några år i sitt pedantiska lilla hushåll drabbades plötsligt av "Den stora flodvågen" när den stora familjen minus en person sveper in i den pedantiskt inredda lilla ettan och tog över den.
semesterblogg.se
Hela midsommarafton for vi runt som små skållade troll för att fixa allt innan SOMMARENS SEMESTERRESA. Nu är det vår andra semester där S1 faller i från. I vintras var det viktigare att få arbeta på sportlovet än att följa familjen på skidresa i franska alperna. I sommar har du dubblerat sommarjobbet och stannar hellre hemma.
Nu för tiden har jag svårt att veta hur många som samlas runt matbordet. Det kan lika väl bli två som tio. Spännande med andra ord.
Nåväl. Åter till vår semesterresa. Bil och husvagn blev färdigpackade några timmar tidigare än vad maken hade beräknat. Glada och nöjda gav vi oss iväg på etapp 1. Vi rullade nerför backen mot sjön och parkerade utanför radhuset där middag serverades hos kompis V och mannnen i hennes liv. Till efterrätt fick vi somrigaste tårtan!
Mätta och belåtna rullade vi vidare mot etapp 2 - Piteå. Där checkade vi in hos Stolta familjen. Jag hade med mig en bit av det franska kryddiga brödet och ost från Jämtland. En riktigt god kombination. Sen stöp vi i säng. Redan innan vi kom fram hade jag överenskommit med maken att vi inte skulle skynda iväg efter frukost. Han kan ibland ha en lätt stressig attityd när vi är på resande fot.
Vi hade bestämt sovmorgon och löparrunda klockan 9 fru S och jag. Men är det inte ungar så är det hundar. Vaknade med ett ryck av "Nej Tindra! Du får inte kräkas i min säääääng" Hundskrället spydda i S3's säng så det vara bara att pallra sig upp strax innan sju och tvätta sängkläder. Suck. Fru S kom nervirvlande, pigg som få, och trodde att jag var lika pigg och redo för den överenskomna springturen.
Fördelen med att kliva upp tidigt är ju faktiskt att man får mer tid att umgås. Det är väl ingen mening med att åka bort till vänner för att sova bort tiden? Vi hann springa, äta frukost, äta lunch och avhandla barn och tonåringar.
Sen var det dags att rulla vidare mot etapp 3. Vi hade inte bestämt hur långt vi skulle rulla men genom sociala mediers fantastiska vara såg kära C att vi var påväg åt hennes håll och undrade om vi tänkte stanna. Det hade vi nog inte tänkt. Blocksockerhalten var på väg neråt. Den hungrigaste, S3, somnade och S2 sa att hon var ok och mamman höll sig relativt lugn så maken beslutade att fortsätta mot C's destination för en mycket sen middag.
En snabb middag med medhavd varmrök sik och sallad satt bra samtidigt som vi avhandlade senaste nytt med kära C. De korta träffarna är guld värd. Men sen var det sovdags. Vi rullade några mil till för att hitta en någorlunda bra rastplats. Sen var det godnatt.
Vi har nog aldrig tagit så god tid på oss att rulla genom Norrland. Det känns så lyxigt med TID!
Mitt arv
Överraskningens tid är inte förbi och vi blev glatt förvånade när vi kom till den stora folkmassan som tillsammans firade midsommar med majstång, folkmusik och lekar. Ett gäng sålde hemmagjord glass som tillverkades direkt på plats. Att min glass smälte och rann innanför klänningen ner på magen så att kompis V fick göra en akututryckning under min klänning är en annan historia.
Mammas laxmousse
6-8 portioner
Serveras med kokt potatis, ärtor, ett gott brytbörd, sparris eller som förrätt.
1 kg lax
1 liter vatten
2 dl torrt vitt vin
2 tsk salt per liter vatten
Några vitpepparkorn
1 lagerblad
1 tsk dillfrö
1 knippa dill
10 blad gelatin
2 burkar creme fraiche, 4 dl
1 dl filmjölk
2 msk chilisås
3 tsk senap, helst ljus fransk
1 tsk italiensk salladskrydda
Salt och peppar
Koka laxen trångt i en kastrull. Koka upp ingredienserna till buljongen och låt den koka i cirka 10 minuter.
Häll buljongen över laxen som sedan får sjuda under lock tills den är kokt, 20-30 minuter och sedan kallna i spadet.
Ta upp fisken, dra bort skinnet och rensa den fri från alla ben.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Lägg några fina laxbitar i botten av en form med dillkvistar. Blanda resten av fiskbitarna med creme fraiche och fil och smaksätt med chilisås, senap och kryddor. Smält de urkramade gelatinbladen på svag värme och rör ner det i en fin stråle.
Häll blandningen över laxbitarna och ställ det kallt att stelna.
Vid serveringen doppas formen hastigt i varmt vatten och moussen stjälps upp på fat. Garnera med finklippt gräslök och citronskivor.
Den svenskaste högtidsdagen
Mamma hade storstädning till midsommar. Huset sken, nya gardiner i fönstren och fräscha somriga dukar på borden. Varenda vas skulle fyllas med stora buketter med ängsblommor. Ni kan ju gissa vem som blev ålagd att plocka alla blommor, och nej, jag plockar inte gärna blommor nu förtiden och har aldrig gjort när jag har haft möjlighet att välja.
Midsommarstången eller majstång som det också kallas var på 1600-talet vanligt förekommande i städer. Midsommarstången är inspirerad från en tysk tradition. Sen har det spridit sig över Sverige. Men nog är det väl ändå som så att traditionen slog mest rot i landskapen Hälsingland och Dalarna? Här i norr känns det inte lika stort. Majstång kommer från ordet maja (men det visste du nog redan). Man majar stången, klär den med löv.
Oftast firar vi midsommar med goda vänner i den norrbottniska skärgården. Vi äter, badar, bastar, äter igen och igen och igen. Också slappar vi och pratar igen de månader vi inte umgåtts. Det är den bästa midsommarafton. Men av olika anledningar så är det här andra året som vi frångår vår trevliga tradition och vi blir som handfallna. Ingen midsommar utan öliv. Vi får försöka rädda situationen på bästa sätt. Solen skiner och kylen är fylld med alla spännade produkter som inhandlades förra helgen. I år blir det en norrbottnisk midsommartallrik och det kommer att bli jättegott.
Eftersom vi har en mängd olika ostar från Jämtland, Jokkmokk och Barcelona tänker jag baka ett bröd som jag sett Lelia baka i ett av sina tidigare program. Jag har tänkt baka det i flera år men det har inte blivit av men nu!
Franskt kryddbröd - pain dépices
1 dl honung
0,5 dl råsocker
1,5 dl vispgrädde
1 msk brödkryddor
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1 dl torkade aprikoser
1 dl pumpakärnor
1 dl valnötter
2 dl vetemjöl
1 rsk flingsalt
2 tsk bikarbonat
- Sätt ugnen på 150°
- Koka upp honung, råsocker, vispgrädde och alla kryddor i en kastrull, häll över i en skål och låt svalna
- Hacka aprikoser och blanda med hela pumpakärnor och valnötter, tillsätt vetemjöl, flingsalt och bikarbonat
- Blanda de torra ingredienserna med vätskan
- Smörj och bröa en sockerkaksform med krossat mandelspån. Fyll den med smet och grädda i mitten av ugnen i 40-50 minuter. prova med en sticka, den ska inte vara kladdig
Jag önskar Dig en glad midsommar!
Belöning
Det är ju nästan så att man kan tro att vi är i Danmark. Trottoarfika, folk som rör sig, solen som värmer. Ja vad kan man annat säga än Summer in the City!
duktighetspoäng
- betalat fakturor och skickat en! (1) kundfaktura
- påbörjat en distansutbildning i digital bildhantering. Kursen började i september 2010. Jag har segat vilket betyder att överväxeln läggs i från och med nu och sommaren är räddad då uppgifter och tenta ska vara klart och godkänt senast 20 september 2011
- stegat, planerat, ritat på golv och väggar med gatukrita för att få en övergripande bild på ett bageri
- stekt blodplättar
- kokade lingongsylt när jag upptäckte att den var slut och hjortronsylt inte passar till blodplättar
- mer studier framför datorn
- ta reda på tvätt (får vänta)
- besvara dagens mail eftersom jag varit borta (får nog vänta till arla morgonstund)
- promenad till utkiksberget med goda vänner för att titta på midnattssolen och hälsa på E som driver café
- plocka vinbärsblad (barnarbete! S3 står i buskarna och slåss med mygg)
- göra müsli
- sätta en deg
Men visst är jag värd några poäng idag? När jag har samlat nog många ska jag köpa en glass.
Saft på svarta vinbärsblad och citron
På sensommaren och hösten sker den stora påfyllnaden med bär och kött. Men nu är också en fin tid att skörda blommor, blad och vildväxande örter.
Maken envisas med att klippa gräsmattan strax innan jag har skördat maskrosorna (och nu står regnet som spön i backen så det finns inga maskrosor). Men en vacker dag ska jag ha tid och hinna före honom. Då ska jag göra maskrossirap. Det har jag smakat av E och den var riktigt spännande. Fungerar nog till både huvudrätt så väl som dessert.
I lördags lurade jag med mig S3 ut i trädgården för att plocka svarta vinbärsblad. Svarta vinbär är något som har mognat in med åren. Jag gillade det inte alls när jag var liten. Ska väl också tillägga att alternativet var mammas hemlagade hallonsylt på vildhallon. Nu gillar jag svarta vinbär. Bäst är de solvarma direkt från busken. Där kan man snabbt tugga i sig en veckas C-vitaminbehov.
Som onödigt vetande kan jag berätta att dagsrekommendationen för vuxen är 75 mg per dag. OM du röker så måste du se till att få i dig ännu mer C-vitamin. Då är rekommendationen 140 mg per dag. 100 gram svartavinbär innehåller 240 mg C-vitamin. Lätt som en plätt fixar vi det näringsintaget:)
Min fars sambo gjorde en riktigt fräsch saft av blad som jag har använt mig av i många år. Jag tillsätter en mindre mängd socker än unrsprungsreceptet och fryser ner saften i mindre flaskor.
Saft på svarta vinbärsblad och citron
3 liter blad från svartvinbärsbusken
3 skrubbade citroner som skivas
3 liter kokande vatten slås över blad och citron
Låt stå svalt i tre dygn
sila ifrån saften och rör ner
Rör ner 1,5 kg socker
Slå upp på flaskor och frys
Guorpi till middag
Konferensdeltagarna spenderade mestadels av dagarna i de häftiga tältkåtorna som fungerar som konferenslokal.
Utanför, vid sjökanten, pågick mat- och hantverksmässa. Naturligtvis möttes människor av olika nationaliteter runt om på området. Det var färggrant och spännande.
Maken och jag vandrade runt. Provsmakade, surrade med både kända och okända personer. Handlade lite. Och handlade lite till. S1 köpte ett vackert halsband av en sydamerikanska och var mycket nöjd med sitt inköp. Några Etiopier sålde hattar som gick åt med en strykande åtgång.
Idag ser man en och annan man i byn vandrandes med den färggranna hatten på huvudet. Och det kan jag säga, en blöt och regnig dag som denna är det skönt med något på huvudet.
Kassen var välfylld när vi lämnade området. Och makens börs var tom. Min börs låg i tryggt förvar någon annanstans.
Hos Utsi Ren smakade vi torkat kött, torkad korv och varmrökt bog. Allt var jättegott. Denna gång fick den varmrökta bogen följa med hem.
Sen fortsatte vi till syskonen Länta och deras härliga företag Sapmi ren och Vilt. Vi fortsatte att smaka och fick med oss en guorpi hem. Maken var alldeles exalterad för det har han ätit förut och det är JÄTTEGOTT! Jag var nog lite mer misstänksam. Av erfarenhet så vet jag att maken är mycket förtjust i olika sorters korvar. Ibland kan det blir lite för mycket. Men visst, jag är inte sämre än att jag kan smaka. Lättrökt renkorv inlindad i renfeta. Nu har han tjatat, som ett barn på julafton, om denna korv så ikväll fick han stå för middagen.
Makens lilla surprise middag
Guorpi (lättrökt renkorv) inhandlad hos Sapmi Vilt och Ren (om du inte kan göra den själv)
Skär korven i skivor och stek lätt. Om man steker den för hårt så blir den torr och tråkig.
Till det serverade han ugnsbakade rotfrukter och gräddfil med pepparrot.
Det VAR gott men inte så att man blir alldeles till sig... tycker jag.
I ett annat stånd kom man från Jämtland. Där såldes det allehanda ko- och getostar. Där var det min tur att blir alldeles i gasen. Efter fyra olika ostar sa maken ifrån. Börsen var tom och frun nöjd.
Jag var tvungen att provsmaka en av ostarna på kvällen med kex och rabarberchutney. En härlig smakkombination.
Ett, för orten, ganska nytt företag fanns på plats. Charkmästaren kommer från Spanien och har slagit sig ihop med den lokala charkmästaren. Vad kan det bli av två stjärnor som slås ihop? Kanske en big bang i smaklökarna? Vi provade flera olika spännande skinkor och korvar och jag gick därifrån efter att tre paket åkt ner i kassen.
Nu har vi några spännande middagar framför oss. Vi får se vad fantasin bjuder på i morgon.
Jag mår som en våffla!
- gravad fjällröding med sås smaksatt med ängsörter
- souvasröra med rödlök och pepparrot
- blåbärssylt
- hjortronsylt
- hallonsylt
Mer rabarber
Rabarberchutney
Jag är uppvuxen med en mamma som inte tyckte om rabarber. Det har helt klart påverkat mig. Hon åt inte rabarberkräm. Strävt och äckligt. Hon kallade det för stubbkräm.
Men någon gång under årens lopp har jag skaffat mig en egen uppfattning om rabarber och dess smak. Jag gillar det.
Man kan göra många spännande anrättningar med rabarber. Förra sommaren fick jag ett kul recept av min kära Lotta.
Lottas rabarberchutney
9 dl rabarber skuret i tunna bitar
3 dl hackad gul lök
1 tsk kanel
0,5 tsk kryddpeppar
0,5 tsk vitpeppar
6 dl socker
pepparfrukt , piripiri eller chili
1 msk ättiksprit
5 msk vatten
Koka allt på svag värme i cirka 40 minuter. Skumma av.
Häll upp på varma glasburkar
Den här kryddiga anrättningen gör sig bra både till en köttgryta såväl som ost. Extra gott tror jag att det är till vår lokalt producerade Skabramost.
Bröllopsdag
S1 bjöd hit sina fina vänner på middag. Vem åkte på att laga middagen? De små liven ville ju ha sushi och eftersom jag är världbäst på sushi så ställde jag mig glatt vid bänken och började tillverkningen. Som tur var skar jag bort ändarna - så att jag fick smaka! För det som serverades försvann som en avlöning. Det tar jag som ett gott betyg.
S2 har dragit på feriearbete och kommer inte hem förän på fredagkväll. S3 stack till sin lilla kompis och de har roat sig, vem vet var, tillsammans hela dagen.
Tur för mig att grannÅ fyller år idag! Laxsmörgås, smarrigaste vita chokladtårtan, prinsesstårta, rabarberpaj med marängtäcke, toscakaka och sist men inte minst CG! Tyvärr, jag måste säga att mina pojkar har blivit brädade och det ordentligt. CG slår B&J med hästlängder. Den går dessvärre inte att köpa i butik utan tillverkas av minsta barnet i granngården. Jag säger bara... MUMS!
Då och då under dagen har jag tänkt tillbaka, tittat på klockan och kommit ihåg. Vi sov hos svärfar. Jag delade säng med min goda vän K från Japan som kom hela vägen till Hälsingland för min skull! Det var fint. Maken och K skjutsade mig till frissan där jag tillbringade många timmar.
Klänningen var i spets, efter min döda svärmor som burit den 32 år tidigare. Det var en enorm känsla att få ha den. Maken hade en gammal frack efter min farfars bror som inte heller levde. Vi hade rätt kul åt våra kläder och konstaterade att vi bar de äldsta plaggen. Men fina var vi. En myrtenkrona på huvudet och en röd bukett med rosor och gerbera. Sen var jag taggad upp till tänderna för att sadla om till Mrs Newhouse.
Det var pirrigt när vi for iväg mot Rengsjö kyrka. Och tänka sig, vi var i tid! Vår värd tillika makens kusin väntade in oss och bjöd på whiskey men det var vi alldeles för nervösa för. När dörrarna slog upp och orgeln började spela (inte Mendhelson) spred sig våra leenden. Men kyrkgången är lång och vi var jättenervösa så innan vi var framme vid altaret så hade våra leenden förvridits till krampaktiga grimaser. Konstigt att vi inte fick syrebrist och tippade. Vi sa i alla fall ja och lyssnade på massor av fantastisk musik. Jag får fortfarande tårar i ögonen när jag hör denna låt. Prästen, bakom altarringen drog en trudelutt med gitarren hängandes på kulmagen.
Sen drog festligheterna igång i hembygdsgården. Mat, musik, skämt och dans. Jag har nog aldrig haft så kul varken förr eller senare och blev så besviken när musiken slutade spela. Att brudparet skulle lämna festen först var det inte tal om.
Och denna dag minns man - varje år. Och det kommer jag att fortsätta med. Ett glatt minne för livet.
salladslunch
Bulgursallad med jokkmokksfalu
Proportioner och mängd får antal portioner och mängd råvara styra. Hacka och blanda!
2 dl bulgur
strimlad jokkmokksfalu
det vita från purjolök
1 - 2 dl black eye bönor
röd paprika
gurka
mozzarella
oliver
Saften från en apelsin blandas med lite olivolja
Jag hade varken kryddor eller salt.
Tjuvfotat.se
Jag gillar att fota människor. Att tjuvfota är nästan ännu roligare. Här kommer ett smakprov från Barcelona.
Pad Thai, stekta nudlar
När det är varmt, typ högsommarvärme som tidigare dagar, smakar det gott med wok. Den får gärna vara lite extra stark. Det är konstigt... men stark mat äter man i tropiska länder och här i norr där vi mellan varven har det riktigt kallt äter vi ostark mat. Nåväl, temperaturen utomhus har sedan i går sjunkit avsevärt och på förmiddagen var det bara 12°C. Jag hade redan planerat wok till middag så detta kylslag fick inte hindra mig och min middagsplanering.
Pad thai - 4 portioner
1 pkt risnudlar, breda (cirka 250 - 300g)
200 g fläskfilé
150 g räkor utan skal
3 vitlöksklyftor
150 g böngroddar
4 - 5 salladslökar
1 bunt koriander
3 msk neutral olja
2 - 3 msk fisksås (nam pla)
1 msk socker
1 tsk chiliflakes
2 msk limesaft
2 lätt uppvispade ägg
- Blötlägg nudlarna enligt anvisning på paketet. Låt dem rinna av och ställ dem åt sidan.
- Skär fläskfilén i mycket tunna skivor och skala räkorna.
- Finhacka vitlök och skär salladslöken i bitar på snedden. Hacka koriander
- Värm oljan i en wok. Lägg i vitlöken och låt den fräsa hastigt innan fläskfilén läggs i. Woka ett par minuter tills köttet fått färg, tillsätt då fisksås, socker, chili och limesaft. Woka i ytterligare en minut.
- Hälli äggen, rör om tills de börjar stelna.
- Lägg i salladslök, böngroddar och nudlar och woka lite till.
- Tillsätt räkor och koriander.
- Servera direkt med thai sweet chili för den som vill ha det.
S2 blev riktigt exhalterad när hon åt middagen och kände en smak, men visste inte vad det var och när hon tidigare hade ätit det. Det är helt otorligt hur man kan minnas en smak och i detta fall en krydda. I S2´s fall så har det ju nästan gått ett helt liv gått ett helt liv (12 år) och hon känner fortfarande igen smaken.
Gazpacho på norrländskt vis
En varm dag som denna så tycker jag att man kan hålla tillgodo med matvarubutikens frysta rotfrukter. Koka upp i lite vatten så att de blir mjuka. Kyl ner. Eventuellt kan man tillsätta lite iskuber för att påskynda kylningsprocessen
potatis
kålrot
morot
selleri
palsternacka
purjolök
Skala och riv eller skär i små bitar så att rotfrukter och potatis tillsammans blir cirka 1 liter färdigskuret.
Koka grönsakerna mjuka i 1,5 liter grönsaksbuljong.
Kör soppan i matberedare så den blir slät. Tillsätt 1 dl grädde och eventuellt mer vatten.
Kyl. Jag kan tänka mig att den smakar ännu bättre om den får stå ett dygn och dra åt sig alla smaker.
Smaksätt med
Skalet av en riven citron
saften från en halv citron
1/2 dl chilisås
några stänk tabasco
Smaka av med salt och peppar
Tillbehör
En smakrik korv skuren i tunna strimmlor
Gräddfil smaksatt med pepparrot
S som i sommarlov och smarrig tårta
Jag har sjungit psalmerna 199 och 200 tre gånger idag. Ett barn i varje skola. Då blir det en heldag i kyrkan och på kyrkbacken.
Svetten inte bara lackade, den rann längs efter ryggen ner för benen och kittlade så lagom mysigt i knävecken. Tankarna for iväg till den kalla och långa vintern. Jag kunde inte för mitt liv framana känslan av -35°C. Men jag tänker inte heller klaga. Nu är det sommarvärme! Ingen vet hur länge så det är bara att passa på att njuta.
Efter avslutad kyrkaktivitet fixade vi en skolavslutningslunch. Vad passar bättre än sallad i sommarvärmen?
Räksallad
300 g skalade räkor
1 röd paprika
1/2 gurka
En bit finstrimlad purjo eller salladslök
sockerärtor som skärs i bitar
4 hårdkokta ägg
Rhode Island dressing
1 dl majonnäs
0,5 dl vatten
0,5 dl chilisås
några stänk worschester shire sås
salt och peppar
Isberssalladen bröt vi i bitar, lät den ligga i kallt vatten en stund innan servering och sen körde vi den i den finurliga pinalen, salladscentrifugen. Då blir det en härlig kall och krispig sallad som vi serverade i en egen skål.
Om man vill ha en matigare sallad så kan man servera bönor till. Vi hade black eye bönor.
Smarrigaste tårtan - 175°C
Tårtbotten bör göras en dag innan. Låt den stå i kylen över natten.
4 ägg
4 dl socker
200 g smör
150 g mörk choklad
2 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
2 krm salt
- Smält smör och choklad i vattenbad.
- Vispa ägg och socker poröst.
- Blanda chokladsmeten i äggsmeten.
- Blanda de torra ingredienserna och sikta dem i smeten under omrörning.
- Smörj en kakform med löstagbar kant (24 cm i diameter). Ströa med kakao och häll i smeten.
- Grädda mitt i ugnen i 40 minuter. Provstick - kakan ska vara fast men ändå lite kladdig
- Låt kakan svalna och ställ den i kylen. Det är viktigt att kakan är kall när man delar på den. Om den går sönder så gör det inget.
- Dela kakan i tre bottnar.
Fyllning
5 dl grädde
1 liter jordgubbar
- Vispa grädden rätt hårt
- mosa 1/3 av jordgubbarna och blanda med grädden
- Bred jordgubbsgrädden mellan tårtlagren och på toppen. Garnera med resterande jordgubbar
Försmak av studenten med köttfärsfyllda paprikor
Redan under eftermiddagen började planeringen ticka igång. Undertiden som jag i en hast försökte planera morgondagens skolavslutningstårta och hitta på en lämplig och festlig middag funderade jag på hur jag ska lägga upp arbetet till nästa år för att någorlunda koll på läget. Jag har en plan...
Idag var jag snabb. Helghandlingen gick på 15 minuter. Hemma i huset så slängde jag in kylvarorna där de hörde hemma och lämnade resten kvar i kassar på golvet i hopp om att någon annan skulle förbarma sig och packa upp. Men icke. Jag var i alla fall tacksam över att någon hade plockat ut middagen ur ugnen (köttfärsfyllda paprikor) innan de blev helt förkolnade. S2 åkte på att baka tårtbotten. När hon väl fick in den i ugnen drog hon till parken för att se alla, för kvällens studentbal, uppklädda studenter i parken. Kvar i hemmets ljuva vrå var jag, två paprikor och en just instoppadiugnen kaka som skulle stå där i 40 minuter och om fem minuter skulle studenterna komma. Men vilken tur man kan ha! Kompis V kom förbi. S3 ville inte gå till parken. V med följe skulle till den lilla lagom uppvärmda sjön för ett kvällsdopp. Snäll som hon är denna vän så stannade hon en stund för att plocka ut kakan ur ugnen och jag kunde skynda till parken.
I parken vimlade det av vackra ungdomar i olika läckra kreationer. Det är lika spännande och underhållande att stå där och se alla vackra par som paraderar för publiken. Solen visade sig från sin bästa sida och det var nog mer än svettigt för en och annan student.
Middagen blev helt ok om man gillar varm paprika. Det gör inte S2 och S3 så det är nog första och sista gången som jag tillagar denna rätt.
Köttfärsfyllda paprikor - 5 portioner
2 dl ris kokas i
4 dl vatten med
2 krm salt
1 lök skalas och hackas i små bitar
Stek den gyllengul och tillsätt
400 gram köttfärs
2 vitlöksklyftor pressas i
3 dl krossade tomater
Låt röran koka ihop. Krydda med salt, peppar och oregano
Blanda riset i köttfärsröran.
Skär av ett litet lock på paprikorna. Plocka bort kärnhuset. Koka paprikorna mjuka i cirka fem minuter.
Slå bort vattnet och fyll paprikorna med köttfärsröran.
Baka i ugn, 225°C i 10 - 15 minuter
Till detta åt vi en
Melonsallad
Vattenmelon skäres i små bitar
Sockerärter
Mozarellaost
Gurka i små bitar
Nötter och/eller solroskärnor efter behag.
Blanda en dressing med
3 msk olivolja
1 msk vinäger
1 msk honung
1 krm salt
Svartpeppar
Kvällen avslutades med årets första dopp i den lilla sjön. Det var riktigt skönt att få svalka sig efter en riktigt varm och fuktig dag.
Citybreak
Maken och jag lämnade barnen hemma och tog en citybreak i Barcelona. Man kan ju tycka att när man bor norr om polcirkeln i ett slumrande samhälle så är det kul med omväxling. Men jag vet inte...
Jag tänker bjuda dig, under några dagar, på ett smakprov av storstadsvimlet och vad jag tyckte då och nu när jag fått distans till resan.
Maken var lite fyndig när jag slängde mig med ovanstående uttryck och fyllde i att vi tillhör gruppen SINK. Jag förstår inte vad han menade med det.
Barcelona! Förväntningarna var stora. Det är en omtalad stad och mycket hände till OS 1992. Staden är känd för sin arkitektur.
Som turist trängs man gärna på La Rambla, stadens omtalade boulevard där turister, preformance konstnärer och ficktjuvar trängs. Boulevarden sträcker sig från Plaza Catalunya, 1,2 km ner till havet.
Efter ett direktflyg (helt fantastiskt) med Ryan Air från Skellefteå flygplats till Girona flygplats tog vi en busstur på en timme in till centrala Barcelona. SMHI och YR hade lovat +15°C och regn hela helgen så vi hade packat därefter. Det regnade lätt när vi kom men vi tänkte inte hänga läpp över det utan sökte oss med hjälp av vänliga människor till Plaza de Catalunya för att sen försöka hitta vårt hotell som skulle ligga i närheten.
Vi insåg snabbt att turistbussarna som kör runt i staden utgick från detta torg. Mer om bussarna kommer en annan dag.
Att ungdomar hade strömmat in i staden för att mötas upp och demonstrera på torget undgick man inte. Varken maken eller jag behärskar det spanska språket så vi fattade aldrig vad demonstrationen gick ut på.
På den lilla gröna plätt som fanns på torget trängdes tälten. En mer central campingplats kan man nog inte hitta.
Den fyndige som tydligen var tältlös men inte sänglös hittade en alldeles egen lösning. Kan man tro att denne person har en framtid hos Tree Hotel som arkitekt? Nähä. Inte det.
Sen började jakten på det förbokade hotellet. Vi blev svettiga bara av att titta gatan ner. Man kan lätt påstå att La Rambla är en mycket attraktiv gata bland turister.
I dessa folkmassor kan man ju roa sig också. Man kan äta, dricka, handla souvernirer, slå sig till ro för att titta på turistkompisarna.
Det som roade mig mest var preformance konstnärerna. För en pratglad person, typ jag, är det imponerande att se en person sitta helt still i 15 minuter utan att så mycket som dra på mungiporna. Att han dessutom inte rörde en fena var riktigt fascinerande.
Maken hörde ett radioprogram innan vi for där man berättade om denna yrkesgrupp. Många har det som heltidsarbete och har så haft i hela sitt yrkesverksamma liv. Man har sin egen plats, och gud nåde den som vågar ta den. Det skulle ju också vara underhållande.
Mojito
I sommar blir det inte vin i glasen, kanske, eventuellt utblandat som Sangria. Jag har än större anledning att vårda den lilla kryddodlingen där en liten buske pepparmynta växer. Eller växte.... S1 var ombedd att se efter alla blommor. Tydligen var jag inte nog tydlig och hon fokuserade till 100 procent på att hålla liv i min törstiga rosa klocka så hon glömde helt växtligheten utomhus. Tur för mig så är tydligen örterna av den tåligare sorten och kvicknade till liv igen efter en rejäl dränkning.
Mojito
3 cl limejuice
6 cl mörk rom
1 msk socker
6 myntablad
sodavatten
Häll sockerlag och pressad limejuice i ett glas. (Jag kommer nog att riva lite av limeskalet också.) Mortla myntan i limeblandningen. Fyll på med rom krossad is och toppa med sodavatten. Garnera med myntakvist.
Mint och lime är två av mina favoritsmaker. Så, det kan inte bli så mycket bättre:)
Kok ihop
I dag har jag planterat blommor och kryddor i krukor. Det blev riktigt snyggt, om jag får säga det själv. Bild kommer en annan gång. Jag var så nöjd över kryddorna och det härliga arrangemanget fick hjälpa till att krydda upp min tillvaro i köket.
Tomatsallad med doft av Vietnam
Skiva rumsvarma tomater och lägg i en skål. Salta tomaterna lätt och låt dem stå en stund så sältan sprider sig i tomaterna.
Klipp färsk koriander över tomaterna. Ringla lite olivolja
Broccoli med oströra
Koka broccoli. Slå av vattnet. Om du har en liten skvätt med grönmögelost eller ostsås i kylen blandar du detta med den varma broccolin.
Lamm i mynta
När jag i veckan gjorde en lammstek så fick jag skära bort en del bitar för att få en någorlunda jämn stek. Köttet var för fint för hunden så jag skar upp det i småbitar och brynte dem. Slog över lite vattten för att få med all god köttsaft.
Jag värmde köttet och strax innan servering klippte jag massor av mynta.
Tofuwook
1 paket tofu
1 lök
1 röd paprika
En bit vitkål
3 vitlökar
Riven ingefära
Saft från citron
Cayennepeppar
Hacka löken grovt och stek den i olja. Tillsätt paprika och vitkål. När grönsakerna har lagom stuns tillsätts tofu som skurits i bitar. Tillsätt pressad vitlök, kryddor och salt.
Till detta serverade jag klyftpotatis. Middagen blev riktigt lyckad.
Frulle med fralla
Frukostfralla
12 stycken
50 g margarin smältes
7 dl mjölk eller solhavre
Smula 50 g jäst med 1 msk honung. Rör om tills jästen smält.
Blanda degvätskan som inte får överstiga 37°C med den smälta jästen
1 tsk salt
cirka 12 dl vetemjöl
Degen kan vara lagom lös men inte kladdig. Jäs i 30 min - 1,5 timme. Det beror på hur bråttom du har. Men du hinner lätt ut på en morgonjogg medans degen jäser.
Dela degen i 12 bitar och rulla fina bullar. Pensla med uppvispat ägg. Strö sesamfrön över bullarna. Låt jäsa medan ugnen blir varm, 225°C. Grädda i cirka 10-12 minuter.
Låt bullarna svalan en liten stund, även om det är jobbigt att vänta. Varma bullar blir så degiga.
Midnattssol
Men hur det än är så är det magiskt vackert vid ettiden på natten. Hela kvällen satt jag i ett uterum och njöt både av mat och dryck och över de vackra speglingarna i Kåbdalissjön. Det var magiskt.